Política
Pedro Sánchez i José Luis Ábalos
Foto: Pedro Sánchez i José Luis Ábalos | RTVE
Cas Koldo

Quatre ministeris sabien que la Guàrdia Civil sospitava d'Ábalos abans del 23-J

Temps de lectura: 2 minuts
Pedro Sánchez i José Luis Ábalos
Foto: Pedro Sánchez i José Luis Ábalos | RTVE

Quatre ministeris sabien que José Luis Ábalos i el seu entorn estaven al punt de mira de la Guàrdia Civil abans de les eleccions generals de 23 de juliol. 

Per què és important? L'exministre de Transports va ser destituït pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant el juliol del 2021. Tot i això, Ábalos va tornar a representar al PSOE a les eleccions del 23-J, com a número dos de la candidatura socialista de València. 

Què en sabem? Segons informa El Mundo, fins a quatre ministeris de l'executiu de Sánchez tenien coneixement que la Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció investigaven Ábalos i el seu entorn. 

  • Segons les informacions a les quals ha tingut l'accés el rotatiu, els ministeris d'Interior, Transports i Sanitat van ser requerits durant el maig del 2022 per informar la Unitat Central Operativa (UCO) de la presumpta trama de corrupció per la compravenda de material sanitari. 

En detall: A més, s'apunta que l'Agència Tributària ja investigava el cas des de l'any 2020. Malgrat les indagacions al voltant d'Ábalos, el PSOE va recuperar el dirigent socialista com a número dos per la candidatura de València de les passades eleccions. 

D'on venim: El sumari de la investigació recull que el ministeri liderat per Ábalos va haver de respondre a Anticorrupció durant el maig del 2022. En aquest requisit és quan els agents que investiguen el cas s'adonen que el document utilitzat per contractar mascaretes a Soluciones de Gestión y Apoyo a las Empresas SL havia estat signat per la presidenta d'Adif, Isabel Pardo de Vera. 

  • A més, veuen que s'aprecia una diferència entre l'import de les mascaretes lliurades i el total cobrat, que resulta superior al que s'havia pactat inicialment. 

Situació actual: La Fiscalia Europea ha obert una investigació sobre la trama i investiga els contractes durant la primera etapa de la pandèmia de les Illes Balears i de les Canàries.