Política
Pere Aragonès al Palau de la Generalitat
Foto: Pere Aragonès al Palau de la Generalitat
Pressupostos

Eleccions anticipades a Catalunya? El Parlament rebutja els pressupostos d'Aragonès

Temps de lectura: 3 minuts
Pere Aragonès al Palau de la Generalitat
Foto: Pere Aragonès al Palau de la Generalitat

El Parlament de Catalunya ha rebutjat la tramitació dels pressupostos de la Generalitat pel 2024. El Govern, que havia pactat els comptes amb el PSC, ha estat incapaç de convèncer als comuns i a Junts perquè hi votessin a favor i només li ha faltat un vot per poder-los tirar endavant. 

Per què és important? Sense l'aprovació dels pressupostos del 2024, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'haurà de plantejar si convoca eleccions al Parlament de Catalunya. Els comicis catalans es preveien el febrer del 2025.  

Què en sabem? L'acord de pressupostos entre ERC i el PSC no ha estat suficient. L'executiu d'Aragonès no ha pogut sumar més suports i, per tant, els comptes han estat rebutjats per la cambra catalana. 

  • Fins a última hora, l'executiu català ha estat negociant amb els comuns, que finalment han negat el seu suport a Aragonès per no posicionar-se clarament sobre el macroprojecte del Hard Rock. 
  • Junts tampoc ha donat suport als comptes catalans, tot i les negociacions de les últimes setmanes. La formació de Carles Puigdemont demanava una modificació en l'impost de successions que el govern d'Aragonès no ha acceptat. 

En detall: Els pressupostos han comptat amb els vots a favor dels grups parlamentaris d'ERC, del PSC i de la diputada no adscrita Cristina Casol, amb un total de 67 vots.

  • Junts, Vox, CUP, En Comú Podem, Ciutadans i PP hi han votat en contra, sumant 68 vots.

Previsions: Amb els pressupostos sense aprovar i amb minoria al Parlament, Aragonès haurà de prendre una decisió. Diverses veus, com ja ha fet Junts durant aquest dimecres, demanen al president que convoqui i avanci les eleccions a Catalunya.

  • Aragonès ja va assegurar que tenia previst completar tota la legislatura i convocar eleccions pel mes de febrer del 2025. El desacord pels pressupostos amb els comuns pel Hard Rock seria un motiu suficient perquè el president de Catalunya anticipés els comicis.

Què ha passat? ERC ha mostrat el seu rebuig a la decisió de la presidenta del Parlament, Anna Erra, d'ajornar les votacions a les 15:30. Un cop acabat el debat, cap a les 13:45 del migdia, hi havia temps per votar. Erra ha decidit ajornar la votació després de veure que la diputada no adscrita, ex de Junts, votaria a favor dels comptes i que faltava un diputat de Vox. 

  • Si s'haguessin produït les votacions, el Govern podria haver tirat endavant la tramitació dels pressupostos, ja que el més probable és que s'hauria produït un empat entre els vots a favor i en contra, un resultat suficient per aprovar els pressupostos.