Política
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | Govern
Generalitat

Aragonès no pot sostenir el seu Govern i convoca eleccions anticipades a Catalunya el 12 de maig

Temps de lectura: 4 minuts
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | Govern

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha llençat la tovallola després de no haver pogut ser capaç de sostenir el seu Govern i ha convocat eleccions anticipades després que el Parlament hagi rebutjat la tramitació dels pressupostos pel 2024. 

Per què és important? La convocatòria de les eleccions estava prevista el febrer del 2025, quan la legislatura s'hagués exhaurit. Aragonès ha decidit avançar les eleccions perquè no ha obtingut una majoria necessària per aprovar els comptes de la Generalitat. 

En detall: Les eleccions se celebraran el pròxim diumenge 12 de maig de 2024. 

Què diu? El president de la Generalitat ha comparegut després que el Parlament hagués rebutjat els pressupostos del seu executiu per anunciar la data de les eleccions anticipades a Catalunya. 

  • "Avui les línies vermelles han causat que el pressupost amb més recursos de la Generalitat de Catalunya hagi estat rebutjat", ha començat el president. "Avui, els grups que han impossibilitat que el pressupost continuï el seu tràmit al Parlament han dit que no a 1.000 milions d'euros per combatre la sequera; han dit que no al pressupost més alt de cultura i llengua de la nostra història", ha dit.
  • "Les línies vermelles i els vetos creuats no han estat contra el govern, sinó contra els ciutadans de Catalunya i els seus interessos", ha dit. "Davant la irresponsabilitat d'alguns polítics que avui han rebutjat el pressupost, cal responsabilitat de país. I assumeixo la responsabilitat davant el bloqueig".  
  • El president recorda que el seu objectiu sempre ha estat finalitzar la legislatura i acusa els "immobilistes" d'aquest canvi de postura. "Volem una Catalunya que miri al futur. Hi ha dos projectes polítics. Una que és una visió conformista, que proposta solucions antigues a les solucions al futur; i una altra que és republicana i que eixampla el país". 

Què ha passat? El Govern d'Aragonès s'ha reunit en bloc després del fracàs dels pressupostos amb tots els escenaris oberts. L'executiu català ha comptat amb els vots a favor d'ERC, del PSC i la diputada no adscrita Cristina Casol. 

  • Fins a última hora, l'executiu català ha estat negociant amb els comuns, que finalment han negat el seu suport a Aragonès per no posicionar-se clarament sobre el macroprojecte del Hard Rock.
  • Junts tampoc ha donat suport als comptes catalans, tot i les negociacions de les últimes setmanes. La formació de Carles Puigdemont demanava una modificació en l'impost de successions que el govern d'Aragonès no ha acceptat. 
  • Vox, la CUP, Ciutadans i PP, també havien presentat esmenes a la totalitat i s'han posicionat en contra dels pressupostos. 

Context: Les últimes eleccions al Parlament de Catalunya es van celebrar el diumenge 14 de febrer de 2021. El guanyador de les eleccions, el partit més votat, va ser el PSC. Els socialistes van aconseguir uns molt bons resultats després d'obtenir 16 diputats més que en els últims comicis. 

  • ERC amb 33 diputats, els mateixos que el PSC, va ser la segona formació més votada. Amb un diputat menys, Junts va aconseguir 32 diputats i va quedar en tercera posició. 
  • L'extrema dreta de Vox va entrar per primera vegada al Parlament amb 11 diputats. La CUP, que va gairebé doblar la seva representació va obtenir 9 escons i En Comú Podem en va obtenir 8. 
  • Ciutadans va patir la patacada més gran i va passar de tenir 36 diputats a quedar-se només amb 6. El PP de Catalunya va obtenir 3 diputats, un menys que en els últims comicis. 
  • Un pacte entre ERC i Junts va permetre que Aragonès fos investit president de la Generalitat. Mesos més tard, la formació de Carles Puigdemont sortia de l'executiu per discrepàncies amb els republicans.