Política
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez
Foto: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez | @sanchezcastejon | X
Pressupostos

Sánchez renuncia als pressupostos per al 2024 per la convocatòria d'eleccions a Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez
Foto: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez | @sanchezcastejon | X

El govern espanyol ha renunciat a presentar els pressupostos generals de l'Estat del 2024 després que Pere Aragonès hagi decidit avançar les eleccions catalanes.

Per què és important? La convocatòria d'eleccions catalanes ha afectat de ple la governabilitat de l'estat espanyol. El president Pedro Sánchez ha renunciat a presentar els pressupostos per aquest 2024 davant la impossibilitat de negociar-los amb les eleccions a Euskadi i a Catalunya.

Què en sabem? Sánchez ha pres la decisió de començar a treballar en els de l'any que ve, 2025. D'aquesta manera, es prorrogaran els comptes del 2023 i l'executiu espanyol intentarà un acord per tirar endavant ja els de l'any vinent.

  • La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha reconegut en declaracions als mitjans que els comissis catalans pel 12 de maig podrien "alterar" les negociacions amb Junts i ERC pels pressupostos.
  • A més, va assenyalar que si el govern espanyol no podia tirar endavant aquests comptes, ja que el termini per presentar-los és limitat, tenen feina avançada per presentar els pressupostos del 2025.

Previsions. Montero ha defensat que l'Executiu ha arribat a preacords "amb algunes formacions polítiques per treballar als pressupostos del 2025".

  • "És el sensat i el que ja estem començant a treballar després d'aquesta vertiginosa realitat que cada dia ens convoca", ha dit.
  • A més, ha apuntat que hi ha hagut converses "fluides i de preacords encara no tancats" amb la majoria de les formacions polítiques.
  • "És un punt de partida molt important perquè com més aviat millor començar a treballar en aquest projecte", ha valorat.

Context: La vicepresidenta ha recordat que els comptes públics del 2023 estan prorrogats des de l'1 de gener del 2024 i ha assenyalat que des del seu Ministeri aprofitaran "tot un treball tècnic impressionant" que ja s'ha fet per als Pressupostos del 2025.