Política
Pere Aragonès i Pedro Sánchez
Foto: Pere Aragonès i Pedro Sánchez | Flickr
Catalunya

Aragonès fa campanya amenaçant a Sánchez: "Ha de condonar el deute a Catalunya"

Temps de lectura: 2 minuts
Pere Aragonès i Pedro Sánchez
Foto: Pere Aragonès i Pedro Sánchez | Flickr

El president de Catalunya, Pere Aragonès, ha avisat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha de condonar part del deute de Catalunya, com es va pactar a l'acord d'investidura amb ERC, malgrat que hagi descartat aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat per a aquest 2024.

Per què és important? ERC va possibilitar la investidura de Sánchez a canvi de compromisos com la llei d'amnistia, el traspàs integral de Rodalies a la Generalitat i la quitació parcial de 15.000 milions del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

Què diu? "Sánchez ha de complir els acords d'investidura", ha assegurat en una entrevista a RNE, explicant que Sánchez ha renunciat a presentar els pressupostos sense que ningú els tombés. 

  • "Els acords ja signats s'han de complir i, en aquest sentit, la condonació del Fons de Liquiditat Autonòmica no necessita els pressupostos de l'estat per dur-se a terme", afegeix el president, pel que fa al dèficit de la comunitat autònoma. 
  • Aragonès ha indicat que en el cas que hi hagués hagut comptes públics per a aquest any, "hi hauria hagut nous acords", però que en cap cas la seva renúncia ha d'afectar els ja pactats: "Ha estat ell qui ha renunciat i ha de ser ell qui digui que per complir aquests compromisos es pot fer d'aquesta o altra manera", ha dit.
  • Així, ha alertat que cada dia que passa sense que el govern espanyol assumeixi part de l'FLA català "és un dia en què els ciutadans de Catalunya estan pagant interessos".

Situació actual: El Congrés ja ha aprovat la llei d'amnistia i també ha començat a moure's pel traspàs de Rodalies. 

  • Aragonès ha defensat que la quitació del deute hauria de ser una realitat "molt abans de final d'any".