Política
Foto: | Pixabay
Parlament Europeu

El comitè de l'Eurocambra veu "serioses disfuncions" en el model d'escola català

Temps de lectura: 2 minuts
Foto: | Pixabay

El comitè de Peticions del Parlament Europeu ha votat a favor de l'informe que posa en dubte el model d'immersió lingüística a Catalunya.

Per què és important? Aquest informe és el resultat de la missió que van fer diversos eurodiputats a Catalunya el desembre passat per demanar un tracte igualitari del català i el castellà a les escoles.

En detall: En el text aprovat aquest dimarts, els membres del comitè expressen la seva "preocupació" per les "serioses disfuncions" que genera el model d'escola català pels alumnes que tenen el castellà com a llengua materna i demanen un tracte "equivalent" del català i el castellà.

  • En el document, els eurodiputats parlen de "casos d'exclusió social, intimidació i 'bullying' a nens i pares" que demanen el 25% de castellà a les aules.
  • En paral·lel, condemnen que Catalunya posi dificultats a les famílies que es traslladen al país perquè els seus fills puguin estudiar en castellà i defensen que es faciliti l'escolarització en castellà d'aquells estudiants que ho sol·licitin.
  • També demanen a les autoritats nacionals que garanteixin un tractament "equitatiu" entre les dues llengües i recomanen l'elaboració d'una anàlisi independent per continuar avaluant el model d'immersió lingüística al país.

Què diuen? L'eurodiputada del Partit Popular, Dolors Montserrat, ha celebrat l'aprovació d'aquest informe "ja que llança un missatge clar de suport europeu al bilingüisme a Catalunya i el compliment de les sentències"

  • Per a l'eurodiputada de Ciutadans, Maite Pagazaurtundua, "és un text històric perquè ajudarà a posar fi al sistema d'impunitat on fins ara el Govern català i el Govern central, s'han mogut per imposar un sistema lingüístic monolingüe a Catalunya". 
  • Per la seva banda, l'eurodiputat de Junts Toni Comín critica "l'assetjament" a la immersió lingüística per part dels partits de la dreta i la ultradreta i assenyala que l'informe sobre la missió de l'Eurocambra "no té cap recorregut". 

Per acabar: Aquest dictamen no té poders vinculants, perquè la Unió Europea no té competències per legislar sobre l'organització dels sistemes educatius dels estats membres.

Categoria: Política