Política
Pere Aragonès i Natàlia Mas
Foto: Pere Aragonès i Natàlia Mas | Twitter / @govern
Catalunya

El Govern demana a Sánchez que Catalunya recapti el 100% dels impostos

Temps de lectura: 2 minuts
Pere Aragonès i Natàlia Mas
Foto: Pere Aragonès i Natàlia Mas | Twitter / @govern

El Govern proposa que Catalunya recapti absolutament tots els impostos generats a la comunitat autònoma.  Es tracta de la solució que han presentat des de Palau per reformular el sistema de finançament català.

Per què és important? A menys de dos mesos de les eleccions catalanes del 12 de maig, la Generalitat ha suggerit un model de finançament semblant al model basc on s'ingressaria el doble de diners.

En detall: La proposta de finançament singular del Govern preveu que Catalunya recapti el 100% dels impostos per tenir "la clau de la caixa", segons ha explicat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, en roda de premsa.

  • El Govern passaria de recaptar el 9% dels impostos a la totalitat, cosa que calcula que representa uns ingressos potencials de 52.000 milions d'euros anuals, el doble que amb el model de finançament actual, segons el qual la Generalitat ingressa 25.616 milions a l'any i dels quals només en recapta 4.900.
  • Aquests diners extra que es guanyarien s'utilitzarien per millorar els serveis públics del país, segons ha declarat la consellera Mas. "Presentem un canvi de paradigma, un gir de 180 graus per deixar enrere dècades d'injustícia. Un model de sobirania fiscal plena", ha defensat. 
  • Aquest model implicaria que el Govern gestionés i recaptés tributs com l’IVA, l’IRPF, l’impost de societats o els impostos especials.

A més, el Govern defensa que és plenament constitucional, preveu una transferència a l’Estat pels serveis prestats, com Defensa o administració de justícia i el pagament a un fons de "reequilibri territorial" per a les comunitats amb menys recursos. 

  • La proposta es farà arribar aquesta mateixa tarda a la Moncloa.

Per acabar: La consellera d'Economia explica que busquen "corregir una situació d'infrafinançament permanent i injustificat" que s'ha mantingut "invariable" durant gairebé 40 anys de governs de tota mena a l'Estat.