Política
La portaveu del govern espanyol i ministra d'Eduació, Pilar Alegría
Foto: La portaveu del govern espanyol i ministra d'Eduació, Pilar Alegría | @educaciongob | X
Catalunya

El govern espanyol no descarta el finançament d'Aragonès, però defensa una reforma de règim comú

Temps de lectura: 2 minuts
La portaveu del govern espanyol i ministra d'Eduació, Pilar Alegría
Foto: La portaveu del govern espanyol i ministra d'Eduació, Pilar Alegría | @educaciongob | X

El govern espanyol no ha rebutjat explícitament la proposta de Pere Aragonès per un finançament singular per a Catalunya. 

Per què és important? El Govern ha demanat aquest dimarts a Sánchez que Catalunya recapti el 100% dels impostos per tenir "la clau de la caixa" i pugui recaptar uns ingressos potencials de 52.000 milions d'euros anuals.

En detall: La portaveu del Govern, Pilar Alegría, i el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, han pres distància amb la proposta d'Aragonès, però ho han fet evitant comunicar-ho clarament perquè l'Executiu necessita els republicans a cada votació del Congrés i la precampanya catalana.

  • No obstant això, el govern espanyol assenyala que qualsevol reforma que es faci del sistema de finançament autonòmic s'haurà de dirimir entre els 17 governs autonòmics i el Ministeri d'Hisenda, és a dir, el "marc" negociador del finançament ha de ser amb "totes les comunitats".
  • "La nostra voluntat és assolir un acord amb el conjunt de les comunitats i amb el PP per a la reforma del model de finançament. Estem en un moment oportú, perquè hi ha 11 comunitats governades pel mateix color polític. Seria desitjable que el PP traslladés una posició conjunta”, ha afegit Alegría després del Consell de Ministres.

A més, preguntat sobre si el sistema de finançament autonòmic seria sostenible sense la presència de Catalunya, el ministre Carlos Cuerpo s'ha volgut escapolir i ha defensat que la clau és que el sistema de finançament generi recursos suficients perquè les autonomies puguin fer front a les despeses de la seva competència. 

Per acabar: L'Executiu ha assenyalat que ja s'han fet avenços amb el finançament autonòmic, com és el cas de la proposta de condonació de part del deute que les comunitats tenen amb l'Estat generat durant la crisi financera.