Política
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.
Foto: La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.
GOVERN

Montero nega el pacte fiscal que reclama Aragonès però accepta un tracte diferent

Temps de lectura: 2 minuts
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.
Foto: La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

El Govern espanyol, segons fonts properes a la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, tanca la porta al concert econòmic que ha reclamat el president Pere Aragonès. Però Moncloa, segons les mateixes fonts consultades pel Principal, no neguen que es pugui pactar un model de finançament propi per a Catalunya al marge de la resta de comunitats autònomes.

Per què és important? Perquè el Govern d’Espanya tanca la porta a la mesura abans que el president de la Generalitat la presenti formalment. El cap del Govern català oferirà una conferència aquest dimecres a Madrid per a detallar la seva petició d’un concert econòmic similar al del País Basc.

  • Tot i això, fonts properes a la Ministra d’Hisenda han explicat aquests dimarts, als passadissos del Senat, que La Moncloa està disposada a estudiar un nou model de finançament per a Catalunya dins el marc del règim general. Però amb excepcions que permeti a la Generalitat millorar la recaptació.

Amb dades. El Govern català proposa passar de recaptar i gestionar el 9% dels impostos que es paguen a Catalunya en l’actualitat fins al 100%. Amb dades de la conselleria d’Hisenda, l’administració catalana passaria a disposar de 51.981 milions d'euros addicionals.

Què diuen?

  • El Govern català: “És urgent que Catalunya disposi de més recursos”.
  • El Govern espanyol: "Quota no, però si un tracte fiscal singular en el marc del règim general que sigui més beneficiós per a Catalunya”.

Per acabar. La negociació d’un nou model fiscal per a Catalunya és una de les discussions que el Govern d’Espanya i el català tenen sobre la taula des de fa mesos. La Generalitat vol aprofitar la importància dels catorze diputats independentistes, claus per a l’estabilitat de la coalició del PSOE i Sumar, per moure a l’Estat cap a un pacte fiscal que fins ara han negat tots els partits espanyols. Però la necessitat d’aquests vots per part de Sánchez per aprovar els pressupostos del 2025, després de renunciar als de l’exercici en curs, és una oportunitat de luxe per a fer canviar de posició també amb això al PSOE. Tot s’haurà de resoldre durant aquesta negociació, abans d’acabar l’any.