Política
El Grup Socialista registra una Proposició de Llei per eliminar totes les formes de proxenetisme
Foto: El Grup Socialista registra una Proposició de Llei per eliminar totes les formes de proxenetisme | X / @gpscongreso
Prostitució

El PSOE presenta la llei contra la prostitució amb divisió entre els socis i en mans del PP

Temps de lectura: 3 minuts
El Grup Socialista registra una Proposició de Llei per eliminar totes les formes de proxenetisme
Foto: El Grup Socialista registra una Proposició de Llei per eliminar totes les formes de proxenetisme | X / @gpscongreso

El PSOE ha registrat aquest dimarts al Congrés una proposició de llei abolicionista de la prostitució. L'objectiu és canviar el Codi Penal per perseguir penalment tota mena de proxenetisme i imposar sancions econòmiques als clients.

Per què és important? Aquesta llei contra la prostitució no és vista de la mateixa manera per part de tots els socis del govern espanyol i els socialistes hauran de buscar el suport del PP per aconseguir tirar endavant les mesures que planteja la seva proposta. 

Què en sabem? L'avantprojecte vol perseguir el proxenetisme perquè el considera principal impulsor de la prostitució.

  • El primer punt de la proposició de llei comença dient que "qui, fent ús de violència, intimidació o engany, o fent abús d'una situació de superioritat o de necessitat o vulnerabilitat de la víctima, determini una persona major d'edat a exercir o mantenir-se en la prostitució, serà castigat amb penes de tres a sis anys i una multa de 18 a 24 mesos". 
  • En un dels seus articles, la proposició de llei diu que s'imposarà una pena de presó de dos a quatre anys i multa de 12 a 24 mesos a "qui, amb ànim de lucre, promogui, afavoreixi o faciliti la prostitució d'una altra persona, fins i tot amb el consentiment de la mateixa".
  • La norma també vol castigar penalment qui cedeixi o llogui una habitació, un pis o un local a una persona per exercir la prostitució, amb pena de presó de dos a quatre anys i multa de 18 a 24 mesos.
  • A més, s'hi preveuen sancions als clients: pagar per sexe serà castigat amb una multa de 12 a 24 mesos. 

Situació actual. No son poques les formacions polítiques que donen suport al govern de Pedro Sánchez que es mostren contràries a aquesta proposició de llei: no hi son favorables Sumar, ERC, Junts ni EH Bildu.

  • De fet, ni tan sols dins del món de Sumar, En Comú Podem, Compromís, Más Madrid o Izquierda Unida hi ha una posició única i clara sobre aquest assumpte. 
  • Aquest conflicte entre els propis aliats obliga Sánchez a intentar convèncer els populars.

D'on venim? El 2022 el PSOE ja va provar de tirar endavant l'abolicionisme de la prostitució, una reivindicació històrica de la part del feminisme que el partit aplega. 

  • Però una altra part del feminisme, representada en el seu moment per l'exministra d'Igualtat d'Unidas Podemos, Irene Montero, ja es va mostrar contrària a aquesta iniciativa socialista.  
  • El fet que, en l'actual executiu, el ministeri d'Igualtat estigui encapçalat per la socialista Ana Redondo, aplana molt el camí. 

Què han dit? La diputada socialista Andrea Fernández ha manifestat públicament la voluntat dels socialistes d'obtenir el suport dels populars tot i reconèixer que l'ideal seria aconseguir un gran pacte per acabar amb la prostitució a Espanya.  

  • La també portaveu d'Igualtat ha afirmat taxativament que la prostitució és incompatible amb la democràcia perquè és "violència contra les dones". 
  • Per la seva banda, Aina Vidal, portaveu d'En Comú Podem i Sumar al Congrés, ha acusat el PSOE de voler "dividir el feminisme" amb no se sap "quina fi".