Política
Pere Aragonès en un esmorzar informatiu a Madrid.
Foto: Pere Aragonès en un esmorzar informatiu a Madrid.
GOVERN

Aragonès es fa un Artur Mas: va a Madrid a pidolar més diners per l'autonomia

Temps de lectura: 2 minuts
Pere Aragonès en un esmorzar informatiu a Madrid.
Foto: Pere Aragonès en un esmorzar informatiu a Madrid.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha repetit la mateixa fórmula que va utilitzar sense èxit l’any 2012 Artur Mas per a reclamar més diners per a la Generalitat. El cap de l’executiu català ha viatjat aquest dimecres a Madrid per pidolar més milions en forma de gestió de tributs fiscals en el marc d’un esmorzar informatiu amb ministres del Govern espanyol presents escoltant-lo, fet que denota una bona relació entre ells.

Què ha dit? El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que la proposta de finançament propi ha de ser “una fita en la resolució del conflicte” català, i que planteja que Catalunya recapti i gestioni tots els tributs que generi. En total la Generalitat passaria a gestionar 52.000 milions d'euros més segons els seus càlculs.

D’on venim? La petició d’un pacte fiscal per a Catalunya, similar al que ja tenen el País Basc i Navarra, és una sol·licitud recurrent dels governs independentistes de la Generalitat. Des de l’any 2012, quan Mas ho va demanar a Mariano Rajoy, que els diferents governs han posat sobre la taula aquesta qüestió.

  • Tot i això, l'escenari polític actual a l’Estat, amb els catorze diputats d’ERC i Junts sent imprescindibles per a l’estabilitat de Pedro Sánchez, dibuixa un nou marc de possibilitats per avançar en aquesta qüestió. De fet, en la seva conferència, Aragonès ha reclamat al PSC que se sumi també a la seva petició de la mateixa manera que defensen el model basc i de Navarra. 

Què esperar? Tot i que porta anys sobre la taula, la negociació d’un nou model fiscal per a Catalunya s’ha tornat a situar amb força en el centre de les converses arran del convenciment d’ERC i Junts que poden moure al PSOE, gràcies als seus catorze vots al Congrés, de la mateixa manera que els han mogut amb l’amnistia.

  • La voluntat dels dos partits independentistes és situar de nou aquesta negociació, malgrat el no frontal d’Hisenda al concert econòmic, durant la negociació dels Pressupostos per a l’any vinent que sense el seu suport no es podrien aprovar i provocarien la caiguda del Govern de Pedro Sánchez. 

També, ha recordat el referèndum que hi va haver a Guinea Equatorial durant l'època del franquisme a l’hora de defensar la seva proposta de consulta d'independència a Catalunya. Aragonès també ha recordat altres exemples a Europa com el d'Escòcia o el de Sèrbia i Montenegro, entre d'altres.