Política
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska
Foto: El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska
GOVERN

Moncloa pressiona Aragonès per la crisi de presons: "S'ha d'arreglar ja, genera por"

Temps de lectura: 2 minuts
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska
Foto: El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska

El desgavell que hi ha les presons catalanes, amb centenars de funcionàries en peu de guerra per les constants agressions que reben per part dels interns, ha obligat a Moncloa a moure fitxa. Malgrat que el sistema penitenciari català és competència exclusiva del Govern, fons del Ministeri de l’Interior, dirigit per Fernando Grande-Marlaska, apressen a Pere Aragonès a buscar una solució urgent. En conversa amb el Principal, aquestes fonts asseguren que “s’ha de solucionar ja el conflicte, això genera molta por” entre els treballadors.

Per què és important? Tot i que les competències en matèria de presons estan transferides a la Generalitat, depenent orgànicament de la conselleria de Justícia, en última instància és el Ministeri de l’Interior qui té l’obligació de vetllar pel correcte funcionament del dia a dia de les presons en el conjunt de l’Estat.

Què ens diuen? Que des d’Interior, tant des del mateix gabinet de Marlaska com des de la delegació del Govern d’Espanya a Catalunya, que dirigeix Carlos Prieto, s’han posat en contacte amb la conselleria que dirigeix Gemma Ubasart per conèixer el detall del conflicte que s’està vivint.

  • Tot i això, el marge de maniobra del Govern espanyol és escàs. A menys que, en cas de no aconseguir controlar la situació, la Generalitat demani ajuda a les forces i cossos de seguretat de l’Estat o decideixi actuar mitjançant una suspensió de les competències per tal que fos Marlaska qui assumís el control.

Per acabar. La situació preocupa a l’Executiu que presideix Pedro Sánchez pel fet que “pugui generar una sensació d’impunitat” i s’estengui a altres centres penitenciaris del país.

  • A més el ministeri que dirigeix Marlaska estarà “especialment vigilant” de cara a la campanya electoral perquè no es produeixin incidents per protestes durant les visites de Pedro Sánchez o ministres per donar suport a Illa.