Política
Gemma Ubasart és la consellera de Justicia.
Foto: Gemma Ubasart és la consellera de Justicia.
GOVERN

La crisi a presons amenaça la campanya d'Aragonès amb crítiques internes a Ubasart

Temps de lectura: 2 minuts
Gemma Ubasart és la consellera de Justicia.
Foto: Gemma Ubasart és la consellera de Justicia.

Les protestes dels funcionaris de presons contra la inacció de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, és ja una patata calenta pel Govern de Pere Aragonès. Tant que la situació, segons admeten a Palau “molt difícil de resoldre, apunta amb ser una de les principals amenaces de la pròxima campanya electoral d’ERC. Aquest dimecres més de 500 funcionaris s’han concentrat a la Plaça Sant Jaume per reivindicar més mesures de seguretat després de l’assassinat d’una cuinera de Mas d’Enric (Tarragona).

Per què és important? Aquestes reivindicacions es produeixen a menys de dos mesos per a les eleccions autonòmiques del pròxim 12 de maig. Pel que un reguitzell de baixes al Govern, expliquen a l’entorn d’Aragonès, “debilitaria molt” la figura del president i candidat a la reelecció.

Situació actual: Els treballadors dels centres penitenciaris, que depenen de la conselleria de Justicia, rebutgen aturar les protestes i agreugen així la crisi que fa una setmana que provoca manifestacions i el bloqueig dels accessos a alguna de les presons del país.

Què demanen? Els funcionaris volen més mesures de seguretat i que se’ls augmenti el poder que tenen dins els correccionals. Però el rebuig frontal de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, a atendre les seves sol·licituds ha augmentat les seves peticions. Ara reclamen també quatre cessaments: el de la consellera, el del secretari general de Mesures Penals, Amand Calderó, i també la dels directors de les presons de Mas d'Enric i de Quatre Camins. 

  • No obstant això, cada cop hi ha més veus, dins el mateix gabinet de Pere Aragonès i la direcció d’ERC, que apunten que “si cal entregar el cap de la consellera Ubasart, s’haurà de fer”. Al fi i a la cap, expliquen, “no és de les nostres, va ser fitxada com a independent”.

Previsions: Al Palau de la Generalitat esperen que “amb el pas dels dies” la situació vagi minorant. Fonts properes al president Aragonès sostenen que “abans de la campanya electoral hauran cessat les protestes”. El Govern estudia atendre alguna de les demandes dels funcionaris, però es deixa els cessaments reclamats com a última opció. En cas de repetir ERC governant, asseguren les mateixes fonts, tot apunta al fet que Ubasart no seguiria al càrrec.