Política
Carles Puigdemont, president a l'exili
Foto: Carles Puigdemont, president a l'exili | Instagram / @carlespuigdemont
Eleccions catalanes

Què farà Puigdemont? Els seus plans de futur, avui en una conferència a Elna

Actualitzat: Dijous, 21 de març de 2024. 09:00
Temps de lectura: 2 minuts
Carles Puigdemont, president a l'exili
Foto: Carles Puigdemont, president a l'exili | Instagram / @carlespuigdemont

El líder de Junts, Carles Puigdemont, anunciarà aquesta tarda si es presenta o no a les eleccions catalanes del 12-M.

Per què és important? Com a la majoria de formacions polítiques, l'avançament de les eleccions ha precipitat molt la presa de decisions. Junts ara mateix no té candidat ni gaire temps per escollir-ne un. Tot i això, les veus dins del partit confien que Puigdemont esculli presentar-s'hi.

Què en sabem? El president a l'exili comunicarà la seva proposta en una conferència a les 19:00 a l'Ajuntament d'Elna (Catalunya Nord), on hi ha prevista la presència de tota la plana major del partit.

  • Puigdemont s'haurà de pronunciar sobre la gran incògnita: si vol ser candidat a les eleccions catalanes del 12 de maig o a les eleccions europees del 9 de juny.
  • A totes dues, no ho podrà ser.
  • L'actual número dos de Junts al Parlament Europeu, l'exconseller Toni Comín, s'ha ofert per liderar la candidatura europea si Puigdemont finalment opta per la competició electoral catalana.
  • "És prematur encara dir-ho, però hem pensat que si ell no pot liderar la llista de les europees, la lideri jo", ha admès Comín. 

Què ha dit? Puigdemont ha fet una publicació a les xarxes socials per presentar la conferència d'Elna. 

  • "Vam anar a l’exili per les mateixes les raons per les quals n’haurem de tornar; el futur de la nostra nació i no pas el nostre destí personal ha inspirat totes les decisions preses. I així ha de continuar essent fins al final", hi ha escrit. 

Previsions. Si al final opta per ser candidat a les eleccions catalanes, Puigdemont no podrà fer campanya a Catalunya perquè la llei d'amnistia no entrarà en vigor fins a finals de maig.

  • Però, en canvi, sí que podria travessar el Pirineu a principis de juny, justament per assumir l'acta de diputat al Parlament i, per tant, assistir al debat d'investidura.

Context. L'advocat del president, Gonzalo Boye, va afirmar fa uns dies als mitjans que "Puigdemont està disposat a tornar i que el detinguin" i va advertir que "no podran impedir que sigui president". 

  • Les primeres enquestes per a les eleccions del 12-M pronostiquen una victòria del PSC, amb una segona posició molt disputada entre Junts i ERC.