Política
El Congrés dels Diputats
Foto: El Congrés dels Diputats | Flickr
Cas Koldo

El Congrés aprova investigar el cas Koldo amb el 'sí' d'Ábalos i sense el suport de PP i Vox

Temps de lectura: 2 minuts
El Congrés dels Diputats
Foto: El Congrés dels Diputats | Flickr

El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous per majoria, amb l'abstenció del PP i el vot en contra de Vox, la creació d'una nova comissió d'investigació sobre els presumptes casos de corrupció en la compra de mascaretes i material contra la covid durant la pandèmia.

Per què és important? La Guàrdia Civil va constatar que el patrimoni de Koldo García i la seva família va presentar un augment d'1,5 milions d'euros des de l'esclat de la covid i el van detenir per una presumpta trama de corrupció en la compra de mascaretes. 

En detall: El motiu de l'abstenció del grup popular és que aquesta comissió ha estat proposada pel mateix PSOE i consideren que les conclusions de la investigació parlamentària poden ser tendencioses per la influència de Francina Armengol.  

  • En aquest sentit, el Partit Popular ja havia avançat que no donaria suport a aquesta comissió d'investigació si la presidenta del Congrés, Francina Armengol, no dimitia, després que hagi sortit a la llum que està vinculada al cas Koldo per la seva gestió quan presidia el Govern de les Balears.
  • "Des del PP volem que se celebri una comissió per investigar la corrupció en la compravenda de mascaretes durant la pandèmia, però creiem que no es pot celebrar en aquesta Cambra sota la presidència d'una persona directament implicada a la trama", han afirmat els populars. 
  • L'exdiputat del PSOE José Luis Ábalos, integrat ara al Grup Mixt, ha votat a favor de la comissió. 

A la pràctica: Aquesta comissió de recerca es desenvoluparà en paral·lel a la que s'ha creat al Senat a iniciativa del PP: en aquesta, s'investigarà únicament sobre el cas Koldo.

  • El PSOE centra aquesta investigació no només en l'escàndol del cas Koldo, sinó també en les presumptes estafes d'altres contractes de mascaretes vinculats a la Comunitat de Madrid o al seu Ajuntament.
  • Fonts socialistes insisteixen que aniran "a totes" quan elaborin el llistat de compareixents, sense descartar la presència d'Isabel Díaz Ayuso, de l'alcalde José Luis Martínez-Almeida, o de l'actual presidenta de les Balears, Marga Prohens.
  • La comissió d'investigació tindrà una durada de quatre mesos prorrogables i estarà formada per tres representants de cada grup parlamentari de més de cent diputats i un representant de cada un de la resta de grups.