Política
Gemma Ubasart i Armand Calderó
Foto: Gemma Ubasart i Armand Calderó | X / @parlamentcat
Presons

Els sindicats volen la dimissió de la consellera de Justícia tot i el relleu del director de Mas d'Enric

Actualitzat: Dimecres, 27 de març de 2024. 19:58
Temps de lectura: 2 minuts
Gemma Ubasart i Armand Calderó
Foto: Gemma Ubasart i Armand Calderó | X / @parlamentcat

El Departament de Justícia ha cessat el director del centre penitenciari de Mas d'Enric com a conseqüència de l'assassinat de la Núria, cuinera de la presó, a mans d'un reclús. Paco Romero serà rellevat de la direcció de l’equipament després de posar a disposició el seu càrrec just després del crim, fa dues setmanes. 

Per què és important? Amb aquesta decisió el Govern vol aconseguir que els sindicats dels funcionaris de presons s'asseguin a negociar. 

Què en sabem? Segons el Departament de Justícia, es tracta d’una decisió meditada i que ha comptat amb l’acompanyament de la direcció de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima (SMPRAV).

  • La decisió s’ha pres de forma consensuada entre el director i la SMPRAV amb l'objectiu de començar una nova etapa al centre.
  • Romero ha estat al capdavant del centre penitenciari de Tarragona des de l’abril del 2005 i va inaugurar Mas d’Enric. 

Previsió. Els propers dies es farà oficial el nomenament del nou director o directora d’aquest centre.

  • Romero assumirà a partir d’ara noves responsabilitats directives.

Situació actual. IAC-Catac i UGT han valorat el canvi positivament però consideren que no és suficient i volen també dimissions a la cúpula de Justícia, especialment de la consellera Gemma Ubasart i del secretari de Mesures Penals, Armand Calderó.

  • Aquests sindicats consideren que Romero “no és l'únic responsable” de la situació d'inseguretat que denuncien els treballadors i funcionaris. 
  • “És positiu, però no suficient”, han remarcat fonts sindicals, alhora que troben “malament que el col·loquin a un altre lloc”.

D'on venim?

  • Dimecres 13 de març un reclús de Mas d'Enric va matar la Núria, una cuinera de la presó. Aquest crim va desencadenar les protestes dels sindicats de presons, que ja feia molt de temps que demanaven treballar en condicions de més seguretat. 
  • Dimecres 20 de març, els treballadors van convocar una concentració davant del Palau de la Generalitat per exigir a Justícia mesures per reduir riscos i la dimissió d'Ubasart i Calderó. 

  • Dijous 21 de març Ubasart i Calderó van comparèixer davant la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya i hi van exposar mesures per la millora de la seguretat als centres penitenciaris. 

  • Les mesures anunciades no han aturat les protestes i els sindicats s'han mantingut ferms exigint a Pere Aragonès la destitució immediata de la consellera, que no s'ha produït. 
Categoria: Política
Etiquetes: ERC Generalitat