Societat
Gemma Ubasart i Armand Calderó
Foto: Gemma Ubasart i Armand Calderó | X / @parlamentcat
Presons

Ubasart no convenç ningú: funcionaris i partits mantenen la petició de dimissió

Temps de lectura: 2 minuts
Gemma Ubasart i Armand Calderó
Foto: Gemma Ubasart i Armand Calderó | X / @parlamentcat

La crisi a les presons es manté malgrat la compareixença de la Consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i del Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Armand Calderó aquest dijous davant la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya. 

Per què és important? Les primeres conclusions de la investigació interna per l'assassinat de la treballadora de Mas d'Enric no han convençut ni als partits polítics ni als funcionaris de presons. Tampoc les mesures anunciades per reduir els riscos als centres penitenciaris. 

D'on venim? Després de la manifestació davant del Palau de la Generalitat aquest dimecres, els treballadors continuen organitzant accions de protesta per exigir a Justícia mesures per reduir riscos com els que van provocar la mort de la Núria el passat 13 de març a mans d'un intern. 

  • Demanen "dignitat a la feina" i "dimissions". 

Què en sabem? Els funcionaris de presons han aprofitat l'atenció mediàtica que atrau el cas Dani Alves per concentrar-se aquest divendres davant el centre penitenciari Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). 

  • Els convocants de la protesta recorden al Departament de Justícia que no els faran callar. 

Situació actual. Durant la compareixença al Parlament, Ubasart i Calderó han exposat mesures de reducció de riscos als tallers i serveis del CIRE i mesures estructurals de millora de la seguretat als centres penitenciaris.

  • Més presència de personal funcionari de vigilància als serveis, especialment a la cuina.
  • Dispositius de comunicació i polsadors d’alerta personal.
  • Revisió del nivell de risc de les diferents destinacions laborals (tallers o serveis).
  • Valoració del perfil dels interns per confirmar si és adequat.
  • Millora del clima social i el benestar emocional als centres. 

Previsió. Justícia també preveu reduir la incidentalitat als centres penitenciaris amb "mesures encara per desplegar, que haurien de poder accelerar-se abans que s’acabi el mandat".

Què hi diuen? Com els funcionaris de presons, els partits polítics no han quedat gens satisfets amb les explicacions donades en seu parlamentària. 

  • Junts per Catalunya, el PSC i el PP mantenen la petició de dimissió i d'assumpció de responsabilitats de la consellera Ubasart per la crisi als centres penitenciaris.