Política
Koldo García
Foto: Koldo García | Twitter
Cas Koldo

La Fiscalia reconeix que el fiscal general va conèixer el cas Koldo abans de les eleccions

Temps de lectura: 2 minuts
Koldo García
Foto: Koldo García | Twitter

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ja va saber al juny que la Fiscalia Anticorrupció estava investigant a l'exassessor de José Luis Ábalos, Koldo García, i a un grup d'empresaris, pel presumpte cobrament de comissions il·legals en l'adjudicació de contractes per a la compra de mascaretes durant la pandèmia, segons publica el diari 'The Objective'. 

Per què és important? La Fiscalia Anticorrupció hauria tingut llest un primer esborrany de la querella sobre la trama Koldo, però va decidir frenar la presentació just un mes abans de les eleccions generals del 23-J, ja que el PSOE s'estava jugant seguir governant. 

D'on venim? Quan el fiscal Anticorrupció Luis Pastor va elaborar la primera querella del cas Koldo, el 28 de juny del 2023, es va informar a Álvaro García Ortiz.

  • Tot seguit, Pastor va haver d'elaborar un altre informe amb data del 6 de setembre, és a dir, un mes i mig després dels comicis, que va ser la querella que, finalment, va presentar davant l'Audiència Nacional.

Els motius: Fonts de la Fiscalia han assegurat a 'The objective' que "si el fiscal general tenia coneixement de la investigació al juny, el Govern de Pedro Sánchez també ho sabia", i, per tant, també pot ser els investigats.

  • Això, diuen, explica per què els imputats a la causa ja sabien que tenien els telèfons intervinguts i van anar amb compte amb les seves comunicacions deixant anar noms de rivals polítics que no consten en la investigació de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.

Per una altra part, altres fonts d'Anticorrupció s'excusen i expliquen que es va presentar la querella del cas Koldo al setembre i no al juny perquè "els investigadors de l'UCO van considerar que fer les punxades telefòniques a l'estiu era una pèrdua de temps", i afegeixen que "els investigats no haguessin parlat en aquestes dates sobre assumptes importants".