Política
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.
Foto: El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.
PSOE

Sánchez pretén desactivar l'independentisme el 12-M oferint votar un nou Estatut

Temps de lectura: 2 minuts
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.
Foto: El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

El president del Govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ja ha decidit què proposarà als catalans durant la campanya del 12 de maig. Sánchez, segons fonts del PSOE, apostarà per votar un nou Estatut que substitueixi el del 2006. D'aquesta forma pretén desactivar l'independentisme que porta anys lluitant per un referèndum

Per què és important? Perquè segons els càlculs de Moncloa, l’aprovació d’un nou Estatut “comptaria amb una aprovació majoritària” dels catalans, de tal manera que una part dels votants independentistes deixarien de reclamar la secessió. Sánchez, a més, creu que, amb la resolució d’aquest conflicte, ell tindria més oxigen per esgotar la legislatura.

Els motius. Moncloa justifica que la proposta d’un nou Estatut permetria desactivar l’anhel independentista al dotar de més autogovern la Generalitat. Fonts properes a Pedro Sánchez consideren que “aquesta legislatura hauria de ser la que voti un nou marc de relacions entre Catalunya i Espanya”.

A la pràctica. L’oferta de Sánchez suposa redefinir les relacions entre el Govern de l’Estat i el de la Generalitat. Amb això el PSOE pretén donar claredat als traspassos ja confirmats al Govern català, com el de Rodalies, per tal que perduri en el temps i quedi clar què competeix a cada administració.

Tot i això. Encetar aquest meló, però, no serà tan fàcil. El PSOE, ERC i Junts, en les diferents taules de negociació que tenen actives tant dins d’Espanya com fora, sempre han parlat de la necessitat d’acabar votant el nou marc de relacions. Els partits independentistes, però, aspiren al fet que, en aquesta votació, els catalans puguin decidir també sobre la independència.

Per acabar. Més enllà de la proposta en campanya, la decisió de reformar l’Estatut és molt més complexa i requereix de la participació de tots els grups parlamentaris amb representació al Parlament i al Congrés dels Diputats. El tràmit de redacció duraria diversos mesos i posteriorment hauria de ser referendat pels ciutadans en una votació.