Política
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | @parlamentcat
Independentisme

Aragonès planteja un referèndum pactat i el govern espanyol li respon que ni parlar-ne

Actualitzat: Dimarts, 2 d'abril de 2024. 14:30
Temps de lectura: 2 minuts
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | @parlamentcat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet públic aquest dimarts l'informe que l'Institut d'Estudis de l'autogovern (IEA) ha elaborat sobre la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Per què és important? L'informe jurídic sobre l'acord de claredat aposta per la via de l'article 92 de la Constitució per celebrar una consulta pactada.

Què en sabem? El document, que Aragonès ha presentat al Consell Executiu, proposa que la consulta sigui pactada amb l'Estat i que es convoqui mitjançant l'article 92 de la Constitució, ja que es tracta d'una decisió política de transcendència especial. 

  • El referèndum s'hauria de circumscriure a Catalunya i tindria la següent pregunta: "Voleu que Catalunya sigui un Estat independent?".
  • El referèndum no contemplaria un llindar mínim de participació ni tampoc de resultats, l'àmbit territorial seria Catalunya, tindrien dret a vot els ciutadans que tenen dret a vot en les eleccions al Parlament (és a dir, a partir dels 18 anys) i la ciutadania hauria de respondre amb un sí o un no a la pregunta. 

Què ha dit? "Les conclusions són clares: votar sobre la independència és possible en l'actual marc legislatiu i només és qüestió de voluntat política", ha explicat Aragonès en relació amb una proposta de referèndum que no requeriria un llindar mínim de participació per oferir un resultat vàlid.

  • L'article 92 de la Constitució diu: "Les decisions polítiques de transcendència especial podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans. El referèndum serà convocat pel Rei, mitjançant proposta del President del Govern, prèviament autoritzada pel Congrés dels Diputats".
  • Amb tot, Aragonès ha subratllat que es tracta d'una "proposta concreta i viable" que esdevé "un material excel·lent per a la nova fase de negociació amb l'estat".

Reacció. La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, s'ha negat rotundament a la proposta de referèndum d’autodeterminació que ha presentat Aragonès.

  • Alegría ha assegurat que es tracta d'una iniciativa absolutament antagònica al posicionament de l’executiu espanyol.
  • “No i no compartim en absolut aquesta posició", ha advertit. 
  • "La nostra posició és clara, és radicalment contrària, és convivència, és retrobament, és continuar avançant”, ha afirmat.

Context: El document, que el director de l'institut --Joan Ridao-- ha entregat aquest dimarts al matí al president, s'ha acabat ara, coincidint amb la precampanya.

  • Aragonès ha decidit presentar-lo igualment, a la mateixa hora que l'habitual roda de premsa per explicar els acords de govern, que s'ha suspès.
  • Per la seva banda, el PP ja ha denunciat davant la Junta Electoral la "utilització partidista i electoralista d'Esquerra" de les institucions".