Política
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo
Foto: El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo | @Congreso_Es | X
Referèndum

Feijóo, sobre el referèndum d'Aragonès: "Sánchez hauria de trencar avui amb els seus socis"

Temps de lectura: 2 minuts
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo
Foto: El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo | @Congreso_Es | X

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha desafiat aquest dimarts al president Pedro Sánchez perquè posi fi a la seva aliança política amb ERC després de la proposta de Pere Aragonès per a un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. 

Per què és important? Pere Aragonès ha presentat un informe al Consell Executiu per celebrar un referèndum i proposa que la consulta sigui pactada amb l'Estat i que es convoqui mitjançant l'article 92 de la Constitució.

Què diu l'oposició? Feijóo ha assegurat que si al cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, "li quedés sentit d'Estat, no deixaria ni que es presentés aquesta proposta de referèndum, avui mateix trencaria amb els seus socis i posaria fi a aquest viatge sense retorn".

  • "Catalunya no mereix més fugides endavant sinó ocupar-se dels problemes reals dels catalans", ha emfatitzat el popular.
  • El líder del PP ha dit que el seu partit és "l'única alternativa" per a qui "vulgui un canvi real a Catalunya": "Una vegada més, deixem clar que cap vot del Partit Popular de Catalunya servirà per a la independència. Ni per pactar un referèndum ni per tornar el poder als que no es cansen de fer xantatge a l'Estat i presumeixen, a més, que ho tornarien a fer".

Què diu el govern espanyol? La ministra portaveu, Pilar Alegría, ha respost al president català que la seva proposta per a un referèndum d'autodeterminació és "absolutament antagònica" a la posició del govern espanyol i que "no la vol la majoria de la societat catalana".

  • La Moncloa ha minimitzat la iniciativa, emmarcant-la en la campanya de les eleccions catalanes del 12-M.
  • A més, ha reiterat el seu "absolut" desacord amb la celebració d'un referèndum com proposa Aragonès: "No i no compartim en absolut aquesta posició. La nostra posició és clara i és radicalment contrària".
  • El PSC també ha rebutjat la proposta, però, tot i això, els socialistes catalans reconeixen que "hi pot haver vies legals" per celebrar-lo i que aquesta vegada el camí exposat pels republicans a través de l'article 92 de la Constitució s'emmarca dins de la jurisprudència vigent, a diferència del que va passar amb el de l'1-O.