Política
Laia Estrada
Foto: Laia Estrada
Referèndum

La CUP ofereix a Aragonès asseure's per "forçar" l'Estat a pactar un referèndum

Temps de lectura: 2 minuts
Laia Estrada
Foto: Laia Estrada

La CUP ha rebutjat la proposta del president de la Generalitat Pere Aragonès d’acordar un referèndum emparant-se en l’article 92 de la Constitució. En el seu lloc, ha proposat una estratègia per "fer que a l'Estat no li quedi una altra" que reconèixer el dret a l'autodeterminació". 

Per què és important? Pere Aragonès ha presentat un informe al Consell Executiu per celebrar un referèndum i proposa que la consulta sigui pactada amb l'Estat i que es convoqui mitjançant l'article 92 de la Constitució, és a dir, una votació emmarcada dins de la jurisprudència vigent, a diferència del que va passar amb el de l'1-O. 

Què diu? La candidata de la CUP per Barcelona, Laia Estrada, ha rebutjat la proposta d'Aragonès com un clar pas enrere per part del moviment independentista: "No té cap recorregut", lamenta, "ens fa tornar 10 anys enrere".

  • Ara bé, els cupaires no tanquen del tot la via acordada: "No ens cansarem de repetir que l’Estat espanyol només s’avindrà a reconèixer el dret d’autodeterminació quan no li quedi una altra", declara Estrada.
  • En aquest sentit, des de la formació allarguen la mà a Aragonès per "seure i parlar" per elaborar una estratègia conjunta d’ofensiva per l’autodeterminació: "Discutim perquè a l’Estat espanyol no li quedi una altra", diuen.

Per la seva part, el govern espanyol ha reiterat al llarg de la setmana el seu rebuig a la proposta de referèndum de Pere Aragonès: "No i no compartim en absolut aquesta posició. La nostra posició és clara i és radicalment contrària", anunciava la portaveu Pilar Alegría.

Per acabar: Aragonès ha assegurat avui que estaria disposat a desplaçar-se fora de Catalunya per un debat a tres amb Puigdemont i Illa.

  • Pel que fa a aquesta qüestió, Laia Estrada ha ironitzat sobre les minses diferències que detecta als programes econòmics de tots tres candidats: "Seria un debat entre socis que han defensat l’agenda de la patronal", critica la cap de llista de la CUP, tot ironitzant amb l’organització de la conversa. "Que el moderi Sánchez Llibre", ha etzibat.