Política
Josep Borrell va ser el candidat del PSOE fa cinc anys.
Foto: Josep Borrell va ser el candidat del PSOE fa cinc anys.
PSOE

Problemes per a Sánchez: Borrell es nega a ser candidat a Europa i ningú vol rellevar-lo

Temps de lectura: 3 minuts
Josep Borrell va ser el candidat del PSOE fa cinc anys.
Foto: Josep Borrell va ser el candidat del PSOE fa cinc anys.

Situació crítica al PSOE per culpa de l'elaboració de les llistes al Parlament Europeu. Tant que en les darreres hores, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha hagut de convocar un gabinet de crisis convocant a la Moncloa al número tres del partit, Santos Cerdán, ja que ningú vol ser el número u socialista a les eleccions del 9 de juny. L'últim a rebutjar l'oferta ha estat l'actual Alt Representant per a la política exterior de la Unió Europea, el català Josep Borrell, que va ser el candidat fa cinc anys.

Què en sabem? Que cap dirigent del PSOE a qui ha consultat Pedro Sánchez vol assumir el risc del mal resultat electoral que tots els sondejos pronostiquen per al Partit Socialista en les eleccions europees d'aquest estiu. Després de la gran victòria de fa cinc anys, ara tot apunta al fet que el PP aconseguirà un important avantatge respecte als socialistes.


Qui és qui.

  • Pedro Sánchez, secretari general del PSOE i president del Govern espanyol, és qui ha de convèncer a algú perquè posi la seva cara als cartells electorals.
  • Santos Cerdán, secretari d'Organització del PSOE, va ser convocat d'urgència aquest dimecres al Palau de la Moncloa per a tractar la qüestió, que comença a ser crítica, segons fonts socialistes.
  • Josep Borrell, exministre i vicepresident de la Comissió Europea, que va ser el candidat fa cinc anys, s'ha negat a ser el candidat tot i la insistència de Sánchez. El català ha estat molt crític amb l'acostament als independentistes i s'ha enfrontat al president del Govern espanyol per l'amnistia.
  • Teresa Ribera, vicepresidenta tercera i ministra de Transformació Ecològica i Repte Demogràfic, també s'ha negat a ser la número u. No obstant això, la madrilenya sí que accepta anar a les llistes per a convertir-se posteriorment en la comissaria d'Energia comunitària.
  • José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del Govern espanyol, també ha rebutjat l'oferta de Pedro Sánchez per a tornar a la primera línia política. Tot i que després de la negativa de Borrell, segons ha pogut saber Principal, li ha seguit insistint.
  • Iratxe García, cap de files dels socialistes europeus i Hana Jalloul, una dirigent molt propera a Sánchez, dos noms pràcticament desconeguts i d'un perfil molt baix per enfrontar-se a un PP que farà campanya amb l'amnistia i a l'ex ministra d'Igualtat i candidata de Podem, Irene Montero, són els dos noms que el PSOE té ara sobre la taula com a última opció per a encapçalar la llista.

Què esperar? La voluntat de Pedro Sánchez era elegir al candidat a les eleccions europees en un Comitè Federal extraordinari, a finals del mes d'abril, a Barcelona per a ajudar a Salvador Illa. Però aquesta possibilitat sembla cada cop més impossible, ja que no aconsegueix convèncer a ningú perquè assumeixi el difícil repte.