Política
El Congrés dels Diputats
Foto: El Congrés dels Diputats | @Congreso_Es | X
Amnistia

El Congrés rebutjarà la petició del Senat de retirar la llei d'amnistia

Temps de lectura: 2 minuts
El Congrés dels Diputats
Foto: El Congrés dels Diputats | @Congreso_Es | X

Els serveis jurídics del Congrés han elaborat un informe que demà analitzarà la mesa en què es rebutja la petició del senat de suprimir la tramitació de la llei d’amnistia a la Cambra Baixa. 

Per què és important? Amb la majoria absoluta del PP, el Senat va enviar un requeriment al Congrés perquè retirés la Llei d'Amnistia i, encara que la Cambra Baixa tenia fins al maig per respondre, la Mesa aquest mateix dimarts aprovarà la seva resposta, que serà negativa. 

En detall: Sense entrar en qüestions sobre la constitucionalitat de la llei, l’informe se cenyeix a qüestions procedimentals.

  • Els lletrats del Congrés responen que "el conflicte plantejat és improcedent" perquè el Congrés "va actuar correctament, exercint la seva pròpia competència". 
  • "El plantejament del conflicte suposaria ​​​​un artifici per evitar complir la seva obligació constitucional i suplantar el Congrés en l'exercici de les seves atribucions", descriuen els lletrats.
  • Davant la petició del Senat que el Congrés retiri la llei d'amnistia, són contundents:"No existeix cap via reglamentària que permeti que la Mesa tingui al seu abast la possibilitat d'acordar la paralització d'una iniciativa legislativa en qualsevol moment de la seva tramitació".

D'on venim?  El Senat havia instat el Congrés a retirar la proposició de llei d'amnistia al·legant que és una "reforma constitucional encoberta" que ha "menyscabat" l’atribució constitucional de la Cambra Alta en les modificacions de la Carta Magna. 

  • La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha garantit que la Cambra respondrà amb "rigor", amb "lleialtat institucional" i sense "politització" al requeriment que ha remès el Senat sol·licitant la retirada de la proposició de Llei d'Amnistia.

Per acabar: La Mesa del Congrés votarà demà aquesta proposta jurídica a què els partits que integren la Mesa poden fer al·legacions o aportacions.

 

Categoria: Política