Política
Pedro Sánchez és el president del Govern d'Espanya.
Foto: Pedro Sánchez és el president del Govern d'Espanya.
GOVERN D'ESPANYA

Cap gran país de la UE segueix Sánchez amb el reconeixement de Palestina

Temps de lectura: 2 minuts
Pedro Sánchez és el president del Govern d'Espanya.
Foto: Pedro Sánchez és el president del Govern d'Espanya.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, s'està quedant pràcticament sol en la seva fermesa de reconèixer l'Estat de Palestina abans de l'estiu. El mandatari espanyol ja ha avançat que el Consell de Ministres ho farà amb o sense acord dels estats membres. No obstant això, per evitar un moviment diplomàtic unilateral d'aquesta magnitud, Sánchez ha intentat convèncer als vint-i-set sense èxit. L'últim país en rebutjar la seva idea, aquest dilluns, va ser Portugal.

Què en sabem? En ple conflicte entre Israel i Palestina, Pedro Sánchez ha abanderat el discurs del reconeixement dels dos estats. D'aquí que en els darrers dies hagi fet dues gires internacionals, per Orient Mitjà i Europa, per buscar un consens entre els països àrabs per tal que reconeguin Israel i entre els europeus perquè reconeguin Palestina.

Fins ara. Malgrat les bones intencions, i els reconeixements -sobretot per part del poble palestí cap a la seva tasca-, Sánchez no està aconseguint els fruits que desitjava. Aràbia Saudí, país que va visitar fa dues setmanes, no està molt per la idea d'establir relacions diplomàtiques amb Israel. El mateix passa, en el cas de França o Alemanya, dos dels principals països de la Unió Europea, amb Palestina.

Tot i això. Malgrat el rebuig del francès Emmanuel Macron i de l'alemany Olaf Scholz de fer cas a la petició de Sánchez de reconèixer l'estat palestí en la brevetat més gran possible, altres països europeus com Irlanda, Malta, Eslovènia o Noruega si s'han mostrat disposats a estudiar-ho. En el cas noruec, però, el seu primer ministre va rebutjar les presses de Pedro Sánchez de fer-ho abans de l'estiu. "És important les formes i el quan" va etzibar, aquest divendres, al costat de Sánchez. El nou primer ministre portuguès, Luis Montenegro, amb qui es va reunir aquest dilluns a la Moncloa, també va rebutjar fer aquest pas per ara.

Què esperar? Tot i que aquest dimecres i aquest dijous hi ha reunió del Consell Europeu, l'òrgan que reuneix tots els caps d'Estat i de Govern a Brussel·les, no s'esperen avenços en aquest sentit. El rebuig dels grans estats membres a reconèixer Palestina aboca la proposta de Sánchez a la marginalitat i als països que l'adoptin a fer-ho pràcticament de forma unilateral, al marge de la diplomàcia comunitària.