Política
El jutge Manuel García Castellón
Foto: El jutge Manuel García Castellón | EFE
Cas Tsunami

El jutge García-Castellón preveu jubilar-se a l'estiu, un moment clau per a l'amnistia

Temps de lectura: 2 minuts
El jutge Manuel García Castellón
Foto: El jutge Manuel García Castellón | EFE

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, encarregat de les causes de Tsunami Democràtic o els CDR, ha comunicat que estaria pensant a jubilar-se aquest estiu, en l'etapa clau de l'aplicació de l'amnistia. 

Per què és important? El Jutge García-Castellón va reactivar la causa de Tsunami Democràtic en plenes negociacions per l'amnistia i ho va fer imputant a Puigdemont, Rovira i 10 persones més un delicte de terrorisme. Actualment, el jutge de l'Audiència Nacional està fent tots els possibles per excloure a l'expresident Carles Puigdemont de l'amnistia.

En detall: García-Castellón aquest estiu estarà prop de complir els 72 anys, l'edat màxima fins a la qual pot exercir un jutge. Així, haurà de deixar la seva etapa al capdavant del Jutjat Central d’Instrucció número 6 en un moment clau per a l’aplicació de la Llei d’amnistia.

  • Tot i que el magistrat hauria d'haver-se jubilat amb 70 anys, tal com fixa la Llei Orgànica del Poder Judicial, fa gairebé dos anys va demanar una prolongació fins a l'edat màxima de 72, una edat a la qual arribarà a l'octubre d'aquest 2024.

D'on venim? García-Castellón ha estat durament criticat per part de l'independentisme: l'han acusat de "prevaricació" i d'intentar entorpir l'aplicació de l'amnistia. 

  • La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, va assenyalar García-Castellón per acostumar a actuar "en moments polítics sensibles".
  • A més, fa només unes setmanes el magistrat també va aconseguir que el Tribunal Suprem obrís una causa penal per terrorisme contra Carles Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, que es va exiliar fa uns mesos a Suïssa.
  • Aquestes imputacions també han fet marxar a l'estranger una nova onada de persones vinculades al procés, com el periodista Jesús Rodríguez, l'empresari Josep Campmajó o l'activista Oleguer Serra.