Política
La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol
Foto: La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol | @F_Armengol
Cas Koldo

Armengol va pagar uns altres 1,3 milions d'euros per guants i mascaretes que no van arribar mai

Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol
Foto: La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol | @F_Armengol

Segons avança 'Okdiario,' l'actual presidenta del Congrés, Francina Armengol, va pagar uns altres 1,3 milions d'euros per quatre milions d'unitats de guants i mascaretes que mai no van arribar a les Balears.

Per què és important? La trama de corrupció de compravenda de material sanitari a Espanya durant la pandèmia esquitxa a diferents dirigents del PSOE. Per això, els socialistes han pactat amb els seus socis una llista de compareixents per a la comissió d'investigació del cas Koldo al Congrés que inclou a Francina Armengol. 

A la pràctica: El Govern balear va pagar el material i després va anul·lar la compra al detectar que les mascaretes i els guants no complien la normativa europea. Aquests diners no s'han recuperat i se sumen als 3,7 milions perduts amb la compra de mascaretes a la trama Koldo i als 480.000 euros també perduts per contractar una companyia que no tenia permís per volar a Xina.

  • En concret, segons analitza 'Okdiario', l'anterior govern autonòmic liderat per Armengol va encarregar entre el 26 de març i el 22 d'abril del 2020 a l'empresa 'Tyrval Import Export' el subministrament de material sanitari contra la Covid per un total de 6,4 milions d'euros.
  • Aquest encàrrec es va realitzar mitjançant la Conselleria de Salut que dirigia la socialista Patricia Gómez a una empresa amb NIF espanyol, domiciliada a València, però que no tenia res a veure amb material sanitari. És una empresa dedicada a la importació, exportació i compravenda de material d'il·luminació i accessoris elèctrics, així com d'articles per a subministraments hotelers.

A fons: Per això, el govern autonòmic va haver d'anul·lar alguna part de les comandes com els guants o les mascaretes FFP3, pel fet que no complien amb la normativa europea, i alguns preus durant la fase de fabricació es van incrementar, com els de les mascaretes i els dels bussos.

  • L'empresa Tyrval, en concret, segons el llavors director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció de les Balears, Jaume Far, hauria augmentat en 0,05 euros els preus de les 5.000.000 d'unitats de mascaretes quirúrgiques, i en 3,30 euros, el de cada unitat dels 50.000 bussos.

Per acabar: S'ha de recordar que moltes empreses xineses van reconvertir els seus processos de producció per a la fabricació de material sanitari, complint en alguns casos amb els certificats de qualitat xinesos, però no amb els internacionals.