Política
Felip VI i Pedro Sánchez
Foto: Felip VI i Pedro Sánchez | Instagram / @sanchezcastejon
Monarquia

Felip VI, agenda quasi buida dilluns pendent del que passi amb Sánchez

Temps de lectura: 2 minuts
Felip VI i Pedro Sánchez
Foto: Felip VI i Pedro Sánchez | Instagram / @sanchezcastejon

A l'agenda setmanal que aquest divendres ha fet pública La Zarzuela, Felip VI hi té pràcticament buit de compromisos el pròxim dilluns. Només hi ha mantingut un sol acte a primera hora: el Rei visitarà la base militar d'Hoyo de Manzanares a les 10:00. 

Per què és important? Dilluns s'acaba el compte enrere de cinc dies que Pedro Sánchez es va marcar per prendre i anunciar la decisió sobre el seu futur i, de retruc, el de tot l'estat. 

Què en sabem? Tot i que es rumorejava que el monarca buidaria completament l'agenda del primer dia de la setmana, al final hi apareix una activitat pública: la visita al centre d'excel·lència contra artefactes explosius ubicat a la base militar madrilenya.

  • El Ministeri de Defensa ja va anunciar aquest acte públic abans de la decisió de Sánchez. 

D'on venim? El president del Govern va informar el Rei sobre la carta on anunciava uns dies de reflexió el mateix dimecres, només uns minuts abans de la seva publicació a les xarxes socials.

  • Felip VI no ha modificat cap acte o audiència d'aquesta setmana tot i la decisió de Sánchez de cancel·lar tota la seva agenda pública després de l'obertura d'unes diligències judicials contra la seva dona, Begoña Gómez. 

Previsió. En cas d'una renúncia del president del govern espanyol a continuar al capdavant del càrrec, caldria activar l'article 99 de la Constitució. 

  • En aquest cas, Felip VI hauria de fer una ronda de consultes amb els representants dels grups polítics de les Corts Generals i proposar un candidat que se sotmetés a una sessió d'investidura.
  • La majoria que sustenta l'actual Executiu de coalició hauria de consensuar un nom per succeir Sánchez. 
  • Si la investidura fos fallida, llavors s'obriria un període de dos mesos en què el Rei podria engegar una ronda de consultes per intentar trobar un candidat alternatiu.
  • En cas contrari, el cap de l'Estat decretaria la dissolució de les Corts Generals i la convocatòria d'eleccions anticipades.

Context. La possible dimissió de Sánchez només tindria un precedent: el d'Adolfo Suárez el gener del 1981.