Política
José Luis Ábalos al Senat
Foto: José Luis Ábalos al Senat | Twitter / @Senadoesp
Cas Koldo

Ábalos reconeix en el Senat que va pressionar "a tothom" per aconseguir material sanitari

Temps de lectura: 2 minuts
José Luis Ábalos al Senat
Foto: José Luis Ábalos al Senat | Twitter / @Senadoesp

L'exsecretari d'Organització del PSOE i ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha comparegut aquest dilluns en la comissió d'investigació del Senat pel cas Koldo. 

Què ha dit? L'exministre de Transports ha afirmat que va encarregar "a tothom, de manera gairebé desesperada, que es posessin a buscar proveïdors" de material sanitari durant la pandèmia. 

  • "Vaig pressionar tot el personal del Ministeri perquè es comprés material sanitari", ha reconegut. En aquest "tot el personal" s'incloïa també Koldo García qui, tot i això, ha assegurat, no tenia un "encàrrec especial".
  • "Koldo no tenia cap autoritat, cap capacitat decisòria, ni tan sols se'l podia considerar servidor públic", ha declarat Ábalos.
  • En aquest sentit, també ha posat en dubte l'existència d'una "trama" de venda fraudulenta de mascaretes a l'Administració i que Koldo en fos el "cervell".

En detall: "Les comissions van ser tres vegades menors que les obtingudes en altres casos, com el de l'Ajuntament de Madrid", ha afirmat, referint-se al preu que va tenir el material comprat a l'empresa Soluciones de Gestión.

  • Ábalos també ha negat al Senat que negociés amb el Govern de les Balears per evitar la reclamació de 2,6 milions d'euros per part d'aquesta administració pel lliurament de mascaretes que van resultar defectuoses: "És tan absurd. Què guanyava jo?", ha dit. 
  • Els grups parlamentaris també li han preguntat sobre el seu trasllat a l'aeroport de Barajas el 20 de gener del 2020 per l'arribada de la vicepresidenta veneçolana Delcy Rodríguez i Ábalos l'ha qualificat de "missió diplomàtica" que va acabar amb èxit, ja que el seu objectiu aquella nit era evitar que aquesta persona entrés a Espanya.
  • En aquest punt, l'exministre ha reconegut que hi va anar amb Koldo, perquè era qui el va portar en un cotxe no oficial (no tenia temps per sol·licitar-lo) i que va veure "al pàrquing" el comissionista Victor d'Aldama, a qui coneixia perquè era assessor d'Air Europa i president del Zamora. 

Per acabar: José Luis Ábalos s'ha mostrat molt dolgut amb les decisions que el PSOE ha pres en relació amb la seva persona, ha assegurat no estar "res d'acord" amb la suspensió de militància i ha dit que, en conseqüència, la recorrerà.