Societat
Tribunals

Vox es torna a querellar contra Jair Domínguez i Catalunya Ràdio

El jutjat d'instrucció va arxivar en un primer moment la querella presentada el 18 de febrer del 2021, però Vox va recórrer i el jutjat ha tornat a obrir el cas. 

Què sabem? Segons la nova querella presentada, el 16 de febrer del 2021 el "col·laborador habitual de Catalunya Ràdio" Jair Domínguez, al programa El Matí de Catalunya Ràdio -dirigit i presentat per Laura Rosel- va dir, en "un discurs fet en català", manifestacions com les següents:

  • "Avui vull desitjar un dia de merda a la gent de Vilamalla i la Pobla de Mafumet que han votat a Vox (...) m'estremeix que un poble veí voti tan fortament a favor del feixisme".
  • "El resultat de la Catalunya poligonera és neonazi, qui s'hi podia imaginar (...)  al feixisme, als nazis se'ls combat amb un cop de puny a la boca. No hi ha mitges tintes. No es negocia amb el feixisme."
  • "Els nostres avis, morts fusilats, enterrats en cunetes, presos en camps de concentració a Argelers no us diran que al feixisme se'l combat a les urnes."

El motiu: Per Vox aquestes declaracions són "un clar discurs d'odi" més enllà de la llibertat d'expressió i generen "una identificació absolutament infundada, indeguda i irresponsable de Vox amb el feixisme".

  • Segons l'escrit de la querella, presentada pel procurador del partit Jorge Belsa Codina, l'adjectivització de "feixista" en l'ideari comú és utilitzada com un insult i una denigració que de forma automàtica s'identifica amb "els més grans crims comesos contra la humanitat".
  • També es considera que, de les paraules de l'humorista, la violència va dirigida "contra els votants, simpatitzants i els mateixos integrants de Vox".

A més: El partit de la ultradreta també es querella contra qui era el director de Catalunya Ràdio en el moment de l'emissió, Saül Gordillo.

D'on venim? El líder de Vox, Santiago Abascal, ja va advertir a través de Twitter a Jair Domínguez: "S'asseurà al banc dels acusats. No en tinc cap dubte. Ens n'encarregarem", va escriure el mateix dia de les declaracions a Catalunya Ràdio de l'humorista.

Què diuen? A Principal, l'advocat de Jair Domínguez, Jaume Alonso Cuevillas, diu que la querella de Vox "no té recorregut".

  • "Els delictes d'odi existeixen per protegir a minories i un partit polític no és una minoria subjecte a delictes d'odi", defensa Cuevillas.
  • A més, argumenta que les declaracions es van fer en el context d'una "secció d'humor" i que no han representat "cap tipus de reacció contra dirigents de Vox".

L’advocat de Saül Gordillo, Carles Monguilod, diu a Principal que tampoc hi veu recorregut.

Background: En les eleccions del 14 de febrer del 2021 Vox va irrompre per primera vegada a la història al Parlament de Catalunya, amb 11 diputats.

Categoria: Societat
Etiquetes: Tribunals VOX