Societat
Laura Borràs en una roda de premsa
Foto: Laura Borràs en una roda de premsa | Europa Press
Judicial

El judici a Laura Borràs per corrupció començarà el 10 de febrer

Laura Borràs en una roda de premsa
Foto: Laura Borràs en una roda de premsa | Europa Press

El judici a l'expresidenta del Parlament Laura Borràs per corrupció començarà el pròxim 10 de febrer i s'allargarà, en principi, fins a l'1 de març. Borràs seurà al banc dels acusats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després de ser suspesa com a presidenta de la cambra catalana arran d'aquest cas.

Què sabem: La presidenta de Junts és sospitosa d'haver fraccionat un contracte per beneficiar un amic quan dirigia l'Institut de les Lletres Catalanes (ILC) entre 2013 i 2018.

Per què és important? L'encara diputada s'enfronta a sis anys de presó i 21 d'inhabilitació per a càrrec públic que li reclama la Fiscalia, que també demana una multa de 144.000 euros de multa per un delicte continuat de prevaricació i un altre de falsedat en document públic.

  • La Fiscalia creu que existeix un agreujant perquè s'hauria aprofitat del seu càrrec públic en una adjudicació fraudulenta d'un amic informàtic, que també està acusat i s'enfronta, també, a 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació i a 72.000 euros de multa. 
  • Borràs hauria fraccionat 18 contractes menors quan dirigia l'entitat per valor de 300.000 euros.

Tot i això, no està acusada de malversació de fons públics perquè no s'ha pogut provar que pagués un sobresou pels treballs realitzats.

D'on venim? La presidenta de Junts ha intentat evitar que el president del TSJC, Jesús María Barrientos, presideixi el tribunal que la jutjarà a través d'una recusació.

  • Barrientos ja va ser apartat del judici a l'antiga mesa del Parlament pel referèndum del 2017 després que el Tribunal Suprem alertés que ell i un segon jutge no van ser imparcials alhora de dictar sentència. 
  • L'advocat de Borràs, Gonzalo Boye, esgrimeix aquest fet per recusar el jutge.

A més, el TSJC ha admès que Emilio Hellín, ara Luis Enrique, condemnat per assassinar una jove socialista de 19 anys, comparegui com a pèrit de la defensa de la presidenta de Junts. 

  • En l'auto d'admissió de proves pel judici, el tribunal admet la prova que la defensa de Borràs va encarregar a l'exmembre de Fuerza Nueva. 
  • La setmana passada, la Fiscalia va demanar al tribunal que rebutgés la participació d'Hellín a causa dels seus antecedents. Finalment, la petició ha estat rebutjada. 
Categoria: Societat