Societat
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | Unsplash
Salut

No, la vitamina C no ajuda a evitar refredats o grips

Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | Unsplash

Malgrat que sigui una creença acceptada i posada en pràctica per molts, la vitamina C no ajuda a evitar refredats o grips, així com els típics símptomes de tos, mocs, malestar general, febre i dolor articular.

Per què és important? Menjar taronges i mandarines o prendre el suc d’aquestes dues fruites és un dels remeis casolans més populars per fer augmentar les defenses del cos. Tanmateix, l’evidència científica permet ara posar-ho en dubte.

Què sabem? Recents estudis conclouen que només les vacunes tenen efectes preventius i que l’efecte de la vitamina C és insignificant i fins i tot nul. Aquests mateixos informes analitzen i desmenteixen anteriors estudis clínics, que avalaven el seu consum per evitar caure en grips i refredats.

Què diuen? Guillermo López Lluch, investigador en metabolisme, envelliment de sistemes immunològics i antioxidants, ha publicat un article a ‘The Conversation’ en què assegura:

  • “Encara que alguns estudis han mostrat certa capacitat de la vitamina C per prevenir alguns dels símptomes, la realitat és que presenten problemes de disseny”.
  • “Quan s’ha fet un estudi exhaustiu, els resultats han estat nuls o molt modestos i només amb dosis excessivament altes, com un gram diari, molt lluny de la quantitat continguda en un got de suc de taronja o un grapat de maduixes”.

Tot i això: El sistema immunitari produeix un efecte inflamatori en el cos (amb febre i dolor articular) per combatre el virus de la grip; això genera dany en cèl·lules i teixits. La vitamina C és antioxidant i sí que és útil contra aquest dany oxidatiu, que a la llarga pot agreujar processos degeneratius i fins i tot provocar la mort prematura anys després.

Categoria: Societat
Etiquetes: Salut Alimentació