Societat
Salut

Els fetus de sexe femení tenen més probabilitats d'infectar-se de VIH

Un estudi ha destapat que els fetus de sexe femení tenen més probabilitats d'infectar-se per VIH, perquè el sistema immunitari innat del nadó és diferent en funció del sexe.

Per què és important? El sexe femení té entre 1,5 i 2 vegades més probabilitats d'infectar-se de VIH durant la gestació.

  • És la conclusió d'un estudi d'IrisCaixa que vol avaluar possibles vies de tractament per aquest tipus de casos. Participen en la investigació el Departament de Salut i la Universitat d'Oxford.

En detall: Les característiques del sistema immunitari, en concret unes cèl·lules del cordó umbilical, fan que siguin més susceptibles a la infecció.

La situació actual: A Espanya durant el 2022 no hi ha hagut cap cas d'allò que s'anomena transmissió vertical, és a dir, no hi ha hagut cap cas de nadó infectat durant la gestació.

  • Això s'ha aconseguit gràcies a l'accés a la teràpia antiretroviral, que permet que el virus quedi indetectable a la sang de la mare i no es pugui transmetre al fetus.
  • Només el 52% dels infants amb VIH pren tractament, a diferència del 76% dels adults.

A més, s'ha descobert que els nadons de sexe femení que s'infecten i reben tractament tenen menys reservori que les persones adultes amb VIH.

  • Per això assoleixen més fàcilment nivells indetectables del virus.

Visió global: Les desigualtats arreu del món en relació amb aquesta realitat són evidents. Només un 21% de les dones a l'Orient Mitjà o l'Àfrica del nord tenen accés a la teràpia antiretroviral.

  • A escala global, un 81% de les dones embarassades prenen tractament antiretroviral.
Categoria: Societat
Etiqueta: Salut