Societat
Prop de la meitat dels estudiants han pensat alguna vegada que volen morir-se
Foto: Prop de la meitat dels estudiants han pensat alguna vegada que volen morir-se | Pexels
Suïcidi

1 de cada 4 alumnes catalans s’ha autolesionat alguna vegada

Prop de la meitat dels estudiants han pensat alguna vegada que volen morir-se
Foto: Prop de la meitat dels estudiants han pensat alguna vegada que volen morir-se | Pexels

Més d'una quarta part dels alumnes catalans s'han fet mal de manera voluntària o conscient alguna vegada. 

Per què és important? L'informe explica que entre 2017 i 2021 s'han registrat 53 suïcidis de menors catalans, el que suposa una incidència d'entre 1,9 i 2 casos per cada 100.000 habitants.

Què sabem? Les dades s'han extret de l''Enquesta de benestar emocional de l'alumnat', arran d'una pregunta a 181.850 alumnes a partir de Secundària.

  •  Aquesta enquesta ha aportat informació per elaborar la guia d'abordatge de les conductes suïcides i les autolesions als centres educatius.

Amb xifres: El 17,4% dels alumnes van respondre a l'enquesta que s'havien autolesionat poques vegades; el 6,2%, diverses vegades; el 3,2%, sovint i el 64,1%, mai.

  • Prop de la meitat dels estudiants (43,4%) han pensat alguna vegada que volen morir-se o adormir-se i no tornar a despertar-se.
  • D'altra banda, el 57,8% no han pensat mai que es voldria fer mal de manera voluntària; el 19,1% sí que ho ha pensat, poques vegades; el 8,3%, diverses vegades i el 5,8%, sovint.

A la pràctica: Segons la guia que s'ha elaborat per als centres educatius, el docent ha d'acompanyar al menor que verbalitza una intencionalitat suïcida i informar de tots els recursos disponibles.

  • En el cas d'una temptativa de suïcidi dins del centre, ha de trucar immediatament al 061 Salut Respon.
  • Si es produeix un suïcidi en el centre educatiu, la direcció ha de trucar al 061, que es posarà en contacte amb la família.

A més: La pandèmia de la covid-19 ha impactat en la salut mental dels infants i joves, i ha incrementat els factors de risc del suïcidi, com l'aïllament i l'impacte econòmic i social.

  • A Catalunya, els centres de salut mental infantil i juvenil han incrementat un 8,5% el nombre de persones ateses el 2021 respecte del 2019.
  • El Codi Risc Suïcidi de Catalunya va registrar el 2021 un increment de temptatives de suïcidi en adolescents noies (entre 12 i 18 anys) del 195% respecte de l'any anterior.
Categoria: Societat