Societat
Els Mossos, partidaris de les polseres de seguiment a maltractadors
Foto: Els Mossos, partidaris de les polseres de seguiment a maltractadors | Mossos d'Esquadra
VIOLÈNCIA MASCLISTA

Els Mossos, partidaris de les polseres de seguiment a maltractadors

Els Mossos, partidaris de les polseres de seguiment a maltractadors
Foto: Els Mossos, partidaris de les polseres de seguiment a maltractadors | Mossos d'Esquadra

La portaveu dels Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé, ha explicat que la policia catalana està apostant per polseres de seguiment per a homes que hagin maltractat a dones, i ha animat a les víctimes a denunciar.

Per què és important? La portaveu dels Mossos ha declarat que mai hi ha hagut cap homicidi a Catalunya amb dones que portaven el braçalet contra la violència masclista.

D'on venim? El Ministeri de l'Interior va anunciar aquest dimecres que donarà instrucció a les forces de seguretat perquè, davant dels casos de violència masclista d’"especial rellevància" sol·licitin als jutges la instal·lació de polseres de seguiment.

Context: Es tracta d'una de les mesures que es desprenen de les jornades d’anàlisi per a millorar la lluita contra l’augment de crims masclistes.

Què ha dit? En una entrevista en RAC 1, Escudé ha dit que, quan els agressors tinguin una mesura de prohibició d'aproximació, el jutge "pot determinar que la vigilància es faci amb aquest mecanisme telemàtic".

  • "La víctima i l'agressor han de portar una polsera cadascun, i es programa amb els metres acordats en la mesura interposada pel jutge".

Com funciona? El braçalet va connectat a una central d'alarmes i funciona per assegurar que l'agressor respecta l'ordre d'allunyament fixada.

  • En el cas que la incompleixi, el dispositiu avisa l'agressor que està entrant en una zona no permesa i, si no s'allunya, avisa la policia i la víctima, que també porta un braçalet.

Què en sabem? Actualment, a Catalunya hi ha 38 persones amb polseres de seguiment.

  • Els Mossos, el Ministeri de l'Interior i la Fiscalia aposten per generalitzar aquestes polseres, sobretot per als maltractadors reincidents.

En profunditat: La portaveu dels Mossos ha assegurat que moltes dones "no volen aquesta pressió", perquè depenent dels metres en els quals es trobi l'agressor, la central avisa a la dona.

  • "És una mesura que des del punt de vista de seguretat pot funcionar, però en alguns casos pot generar ansietat".

Amb dades: De tots els feminicidis que hi ha hagut entre el 2003 i el 2019, més d'un 80% no havien posat denúncia.

  • De les dones assassinades l'any passat, només dues havien interposat una denúncia.
  • La portaveu dels Mossos ha celebrat que el nombre de denúncies estigui augmentant, ja que no demostra més violència masclista, sinó menys silenci de les dones maltractades.