Societat
Al voltant de 400 policies nacionals allotjats a dos hotels de Pineda de Mar
Foto: Al voltant de 400 policies nacionals allotjats a dos hotels de Pineda de Mar | EFE/Andreu Dalmau
Referèndum

Jutgen els acusats de forçar la marxa de policies espanyols per l'1-O a Pineda

Al voltant de 400 policies nacionals allotjats a dos hotels de Pineda de Mar
Foto: Al voltant de 400 policies nacionals allotjats a dos hotels de Pineda de Mar | EFE/Andreu Dalmau

Arriba als tribunals el judici als dos regidors del PSC de Pineda de Mar i al cap de la Policia Local per presumptes amenaces a l'hotel en el qual es van allotjar agents de la Policia Nacional disposats a aturar l'1-O.

Per què és important? El municipi del Maresme va ser un dels punts calents en el marc del  referèndum organitzat pel Govern de Carles Puigdemont el 2017. La jornada va passar a la història com la votació independentista que la policia espanyola va provar d'aturar sense èxit, malgrat la violència que van exercir. També és un dels capítols del procés, pel qual diversos líders independentistes han estat a la presó i d'altres es troben a l'estranger encara a d'avui.

Background:

  • 268 agents de Policia Nacional desplaçats des de diferents punts d'Espanya es van allotjar a l'hotel en qüestió des de finals de setembre i amb la previsió d'estar-hi almenys fins al dia 5 d'octubre.
  • La nit del dia 2, després del referèndum, centenars d'indignats van anar a les portes de l'establiment per protestar contra la brutalitat policial que van exercir contra els votants: "Deixeu-nos actuar!", cridaven de tornada els policies als independentistes.
  • Aquella mateixa nit, cap a les 21, el tinent d'alcalde Jordi Masnou, l'ara extinenta Carmen Aragonés i el cap de la Policia Local, Carles Santacreu, van entrar a l'hotel, van demanar de parlar amb el director i presumptament el van instar a fer fora els agents.
  • Després de l'incident, el gerent de la cadena hotelera va comunicar que havia d'expulsar els agents abans de les 16 hores de l'endemà. I l'extinenta d'alcalde va declarar en televisió que així ho havien acordat, negant qualsevol amenaça.
  • Es tracta d'una cadena hotelera amb dos establiments en el municipi, un que allotjava 268 agents i un altre 228; la direcció de la cadena va decidir la marxa de tots ells, 496 en total.

Al detall: 

  • El judici se celebra aquest dimarts 17 de gener a l'Audiència de Barcelona i durarà fins al dimecres 18.
  • Jordi Masnou, Carmen Aragonés i Carles Santacreu estan acusats d'un presumpte delicte de coaccions contra l'establiment. 
  • Un d'ells va amenaçar el director assegurant que "si no feia fora els policies, li anava a tancar l'hotel a l'endemà durant cinc anys", segons l'escrit d'acusació, consultat per Europa Press.
  • El fiscal recull que l'estada dels agents va desenvolupar-se amb normalitat fins a la nit del dia 2, cap a les 21 hores, quan "de forma irregular, sense cita programada i per tant fora de l'agenda oficial" els acusats s'hi van presentar amb una protesta que va reunir unes 800 persones.

Què diuen?

  • El Ministeri Públic considera que els acusats es van valer del seu càrrec per aconseguir fer fora els policies de l'hotel.
  • Sobre el cap de la Policia Local, el fiscal destaca que "si bé no vestia uniformat, es va identificar expressament com a tal".
  • El fiscal també assenyala que el tinent d'alcalde Jordi Masnou "li va dir que ell era el que enviava allà, que si ell deia blanc era blanc,", i el va amenaçar amb el tancament de l'hotel.

Per acabar: El fiscal del Servei d'Odi i Discriminació demana de condemnar els tres acusats a tres anys de presó. El judici havia de celebrar-se als jutjats d'Arenys de Mar el març de 2022, però en tractar-se un dels acusats d'un policia, el fiscal va demanar la suspensió i elevar la causa a l'Audiència de Barcelona.

A més: La pressió de l'Ajuntament de Calella també va portar a un hotel del municipi a llançar els agents de la Guàrdia Civil que s'hi allotjaven. Allà també va protestar una massa d'indignats contra la policia.