Societat
Una càmera grava la façana del centre penitenciari Brians II
Foto: Una càmera grava la façana del centre penitenciari Brians II | David Zorrakino / Europa Press
Tribunals

Dani Alves seguirà a la presó

Temps de lectura: 4 minuts
Una càmera grava la façana del centre penitenciari Brians II
Foto: Una càmera grava la façana del centre penitenciari Brians II | David Zorrakino / Europa Press

L'Audiència de Barcelona ha ordenat que Dani Alves segueixi en situació de presó provisional mentre s'investiga el cas per una suposada violació a una noia de 23 anys a la discoteca Sutton de Barcelona.

D'on venim? El futbolista brasiler està entre reixes des de fa 1 mes (20 de gener) perquè el jutge va constatar que existien suficients indicis que apunten a la comissió del delicte i, també, perquè existia un risc de fuga. 

Què deia el seu advocat? Cristóbal Martell va demanar la seva llibertat amb mesures cautelars (pagament d'una fiança, la retirada del passaport i comparèixer al jutjat periòdicament, així com la polsera telemàtica per controlar els seus moviments) amb els següents arguments:

  • Alves sempre s'havia posat a disposició de la justícia, estava arrelat amb un domicili i empadronat a Esplugues i tenia activitat empresarial a Barcelona.
  • La defensa apuntava que el seu poder econòmic havia baixat molt a causa de la rescissió de contractes que havia patit des de l'inici del procés judicial.

Què en sabem? Després que la Fiscalia i l'acusació particular rebutgessin la sortida de la presó, l'Audiència ha ordenat que el sospitós segueixi a presó.

El motiu: Els jutges que firmen la decisió assenyalen que:  

  • Hi ha un risc que Alves fugi, tot i que al principi col·laborés amb la justícia entregant el seu ADN. Ho va fer, creu l'Audiència, perquè "desconeixia l’abast de la investigació i els indicis de criminalitat".
  • No existeix un arrelament, tal com diu la defensa. Alves És un jugador d'elit, tota la seva família viu al Brasil i "no és admissible minimitzar el seu vast capital". 
  • “El fet que pogués viatjar a qualsevol país, essencialment al Brasil, on té un ampli arrelament familiar i social, i sostenir-se amb el seu patrimoni posa en evidència el risc d’eludir el present procediment”, insisteixen els magistrats, que recorden l’elevada pena que pot ser-li imposada (entre 4 i 12 anys) i els “severs indicis de criminalitat contra ell”.
  • Els magistrats insisteixen en que "ningú impediria que sortís d’Espanya per via aèria o marítima, o fins i tot terrestre, sense documentació i arribar al seu país d’origen i nacionalitat sense passaport sabent que no seria entregat a Espanya".
  • Pel que fa a la polsera que plantejava la defensa, remarca que té com a objectiu protegir la víctima, no geolocalitzar l’agressor.

En profunditat: L'Audiència rebutja les posicions "maximalistes" de la defensa del davanter i neguen una "persecució mediàtica i judicial que fonamenta la presó provisional".

  • Els jutges llancen un dard contra Martell a l'afirmar que el recurs que va presentar ha de ser "serè" i "minuciós", tant en benefici de l'investigat com en atenció a la denunciant.
  • Els magistrats creuen que hi ha suficients indicis de criminalitat, que els indicis "són diversos i no parteixen només de les declaracions de la denunciant”, i citen els testimonis de les acompanyants i del personal de la discoteca, previs i posteriors a l’entrada al lavabo.
  • També fa al·lusió a l’exploració forense, amb mostres de la vagina que coincideixen amb l’ADN d’Alves, empremtes dactilars i anàlisis dels fotogrames de la discoteca. No li dona importància a les versions que ha donat l’exjugador del Barça.

Tot i això, La resolució no entra en la interpretació de les imatges de les càmeres de seguretat, considera que aquest examen correspondrà més endavant. El mateix li serveix per a la falta de lesions a la vagina o de senyals de reducció física.

A partir d'ara: Els magistrats apunten que la instrucció del cas ha estat ràpida i que, previsiblement, el jugador estarà en presó provisional durant un temps "raonable" sense arribar als màxims legals previstos.

Categoria: Societat
Etiqueta: Dani Alves