Societat
A la dreta, l'home acusat d'amenaçar i assetjar l'artista Paula Bonet, V.G
Foto: A la dreta, l'home acusat d'amenaçar i assetjar l'artista Paula Bonet, V.G | Europa Press
Assetjament

L'Audiència de Barcelona obliga a refer la sentència contra l'assetjador de Paula Bonet

Temps de lectura: 2 minuts
A la dreta, l'home acusat d'amenaçar i assetjar l'artista Paula Bonet, V.G
Foto: A la dreta, l'home acusat d'amenaçar i assetjar l'artista Paula Bonet, V.G | Europa Press

L’Audiència de Barcelona obliga a tornar a redactar la sentència contra l’assetjador de l'artista Paula Bonet en considerar que no està “suficientment motivat” l’internament psiquiàtric en comptes de la presó.

Què en sabem? L’òrgan judicial estima el recurs de la fiscalia, i li dona la raó en el fet que la sentència va caure en un error en la valoració de la prova, en considerar que no es pot aplicar cap atenuant o eximent per alteració psíquica, ja que les pericials psiquiàtriques no ho avalen.

  • Ara l’Audiència la declara nul·la, per tal que la mateixa magistrada la torni a dictar “amb la valoració necessària de tot el material probatori generat en el procés” i amb el “grau de motivació que es raona en la resolució”.

D'on venim? El juliol de l'any passat, el jutjat penal número 10 de Barcelona va considerar culpable de delictes d’assetjament, amenaces, coaccions i trencament de mesura cautelar amb l’eximent d’alteració psíquica, amb l’obligació d’indemnitzar la víctima amb prop de 4.000 euros.

  • El va condemnar a tres anys i tres mesos d’internament psiquiàtric a Víctor G.T., a més d’un any de llibertat vigilada i tractament psiquiàtric extern i 10 anys de prohibició d’aproximació o comunicació amb la víctima.

Situació actual: L'Audiència no qüestiona els delictes, sinó que anul·la la sentència per com la jutge va argumentar que el condemnat patia un trastorn delirant de tipus erotomaníac, aplicant-li, així, un eximent. 

  • Sense aquest atenuant, haurà de complir una condemna de presó.

Al detall: El document assenyala que “s’ha de relacionar el dèficit de valoració d’una part molt rellevant de la prova amb la insuficiència que presenta la sentència respecte a la motivació de la declaració de la inimputabilitat de l’acusat”, tenint en compte “aspectes doctrinals que envolten la declaració”.

  • “En aquest cas cal desenvolupar l’argumentació que faci entendre de quin tipus de patologia és el trastorn i quin tipus d’afectació té pel component cognitiu de la capacitat psíquica”, conclou.
  • Afegeix que “s’ha d’explicar la relació de causalitat entre el trastorn i el fet o l’activitat que integra la infracció, tenint en compte els factors que l’envolten, com el temporal”.

Què diuen? L'advocada de Bonet, Carla Vall, ha explicat que tant ella com la Fiscalia consideren que "no existeix tal trastorn i que la condemna ha de ser de presó".

  • "L’Audiència ha estimat el que demanàvem les acusacions: la nul·litat per tal de motivar la sentència, és a dir, argumentar més i millor. En cap cas no ha caigut la condemna", ha explicat Vall en un fil de Twitter.

Categoria: Societat