Societat
Dones subjectant cartells amb lemes feministes pel 8-M a Barcelona
Foto: Dones subjectant cartells amb lemes feministes pel 8-M a Barcelona | Oliver de Ros / Principal
Dia de les Dones

El 8-M, en imatges: la marea feminista pren Barcelona amb 40.000 manifestants

Temps de lectura: 4 minuts
Dones subjectant cartells amb lemes feministes pel 8-M a Barcelona
Foto: Dones subjectant cartells amb lemes feministes pel 8-M a Barcelona | Oliver de Ros / Principal

40.000 persones han participat aquest dimecres 8 de març de la manifestació feminista a Barcelona sota el lema “Les dones movem el món, ara l’aturarem!”.

Per què és important? La marea feminista ha pres els carrers del centre de la ciutat en una exhibició de múscul pel 8-M, Dia Internacional de les Dones.

Al detall: 

  • Coincidint amb la vaga feminista pel Dia de les Dones, la marxa convocada per Assemblea 8M i amb l'adhesió de moltes altres entitats ha arrencat a la plaça de la Universitat de Barcelona pocs minuts abans de les 18:30.
  • Ha iniciat el seu recorregut davant de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) per avançar per la Gran Via, prendre el passeig de Sant Joan i arribar fins al Passeig Lluís Companys poc abans de les 20, on s'ha fet la lectura del manifest.
  • La Guàrdia Urbana xifra el nombre d'assistència en 40.000 persones, mentre que el càlcul dels organitzadors se situa entre les 60.000 i 100.000 persones.

A la pràctica:

  • Amb un ambient festiu a la capçalera de la mobilització, han cantat consignes i han mostrat pancartes per reclamar la fi de les violències masclistes i la igualtat. També han carregat contra el sistema “cishetero patriarcal, racista i classista”.
  • “Cap agressió sense resposta. La nit, la nit és nostra”, “Visca, visca, visca la lluita feminista, “Sola, borratxa, vull arribar a casa”, han cridat les manifestants. "A mi també m'agraden les dones i no les assetjo", "La meva faldilla no és curta, la teva mentalitat sí" o "Jo estic vestida com una puta o tu estàs pensant com un violador?" eren algunes de les frases que es podien llegir en pancartes, cartolines o samarretes. 
  • La marxa ha estat marcada per un fort caràcter festiu però alhora també reivindicatiu, amb una destacada presència de famílies completes, amb fills. També dones de totes les edats, fins i tot algunes amb problemes de mobilitat que avançaven sobre bicicletes mogudes per voluntàries.
  • Tot i això, la cita ha congregat també centenars d'homes, molts dels quals han acudit amb les seves parelles o en grup.
  • Una mica més enrere de la capçalera principal hi havia una altra pancarta amb la frase 'El feminisme serà anticapitalista o no serà' on desenes de noies, moltes de molt joves, clamaven contra el patriarcat i el capitalisme afirmant que suposen una "aliança criminal".
  • En aquest tros de la marxa moltes assistents portaven torxes que han encès quan ha caigut el sol, passades les set de la tarda, formant una processó fumejant.

En imatges:

En vídeo: 


Què diuen?

  • "Les violències masclistes neixen del sistema heteropatriarcal, racista i colonial, i es manifesten de moltes formes; totes elles són un atac a la llibertat del cos i de les vides de les dones. Demanem seguir mantenint el consentiment al centre de la llei 'només sí és sí'. No tirem enrere!", han dit durant la lectura dels manifestos, repassant temes com l'avortament, la inseguretat, les agressions sexuals, la transfòbia...
  • "Denunciem l'augment de pressupost destinat al Ministeri de Defensa i demanem que es destini a revertir tot allò que no ens permet viure una vida digna", han afegit: "Ens volem vives, lliures i rebels. Prou violències contra les dones!".
  • Les organitzadores també han criticat durament la llei d'estrangeria, de la qual han demanat la derogació: "És violenta i criminalitza les dones migrants. És un aparell de discriminació masclista".

Per acabar: La consellera Tània Verge ha reivindicat la necessitat de "tombar el patriarcat" i ha defensat que "no és cap utopia" assolir la transformació feminista. Així ho ha dit minuts abans de l'inici de la marxa.

D'on venim: Al matí, més de 3.000 manifestants, la majoria dones, han marxat també pel centre de Barcelona  per reclamar una igualtat de gènere plena.