Societat
La gestació subrogada no és legal a Espanya
Foto: La gestació subrogada no és legal a Espanya | Pexels
Gestació Subrogada

Gestació subrogada a Espanya: Què és i com està regulada?

Temps de lectura: 2 minuts
La gestació subrogada no és legal a Espanya
Foto: La gestació subrogada no és legal a Espanya | Pexels

La polèmica sobre el nadó d'Ana Obregón adquirit per gestació subrogada ha obert el debat sobre aquesta pràctica. Fins i tot la ministra d'Igualtat, Irene Montero, s'ha pronunciat al Congrés dels Diputats i ha recordat que "no és legal a Espanya" i que es tracta d'"una forma de violència contra la dona".

Què és? La gestació subrogada és un mètode de reproducció assistida caracteritzat perquè la dona que gesta el nadó no serà finalment la mare del mateix, sinó el d'una altra parella o persona.

  • És una tècnica, complexa des del punt ètic, que requereix una dona mitjançant un acord contractual, que accepta gestar el nadó d'uns tercers i després de l'embaràs renuncia al dret.

Què diu la llei? 

  • La gestació subrogada no és legal a Espanya, tal com recull la Llei sobre tècniques de reproducció humana assistida.
  • A l'article 10 sobre "gestació per substitució", s'indica que "serà nul de ple dret el contracte pel que es convingui la gestació, amb o sense preu, a càrrec d'una dona que renuncia a la filiació materna a favor del contractant o d'un tercer".
  • També està prohibida la publicitat de les empreses d'intermediació que busquen contactar amb famílies o persones interessades en Espanya.

A més: Des de l'entrada en vigor de la reforma de la Llei de l'Avortament, la gestació subrogada està declarat al país com una forma de violència contra les dones.

  • A l'article 32, deixa clar que les administracions promouran l'eliminació de “qualsevol mena de publicitat que tingui per finalitat la mercantilització de la salut reproductiva per part de terceres persones, per atemptar contra la dignitat de les dones.”

Tanmateix, Espanya permet el registre dels fills de parelles espanyoles que hagin recorregut a aquesta pràctica a l'estranger.

  • En aquest sentit, el Tribunal Suprem va emetre una sentència el 2022 per la qual s'establia que l'única via possible per a la regularització administrativa d'un menor nascut per gestació subrogada és l'adopció i no la filiació.

Visió global: Les persones que recorren a aquesta pràctica il·legal a Espanya, poden viatjar a països estrangers com Israel o l'Índia, on sí que és legal. De fet, abans de la guerra, també ho feien a Rússia o Ucraïna.

  • En altres països com Nova Zelanda, el Canadà, Austràlia, els Països Baixos o el Regne Unit està permesa sempre que no comporti una contraprestació econòmica.
  • Els EUA és el país amb més flexibilitat a l'hora de dur a terme la gestació subrogada i depèn de cada estat. Els estats que ho permeten són Florida, Califòrnia, Arkansas, Delaware, New Hampshire, Nevada i Illinois.
Categoria: Societat