Societat
Un regador don l'aigua a un camp d'Arbeca
Foto: Un regador don l'aigua a un camp d'Arbeca | Oriol Bosch / ACN
Sequera

Els regants alerten d'un possible tancament del Canal d'Urgell si no plou

Temps de lectura: 2 minuts
Un regador don l'aigua a un camp d'Arbeca
Foto: Un regador don l'aigua a un camp d'Arbeca | Oriol Bosch / ACN

La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell demanaran a la Generalitat la Declaració de la Zona Catastròfica. 

Per què és important? La situació d'extrema sequera que es viu a Catalunya podria provocar el tancament d'aquesta infraestructura. Alerten que si no plou, s'haurà de tancar l'aigua del canal a finals de maig.

  • El canal, a més d'aportar aigua pel regadiu, dona servei a una població d'uns 77.000 habitats i també a les indústries i a la ramaderia d'aquestes comarques.

Què en sabem? La junta de governs dels regants del Canal d'Urgell ha aprovat aquest dimecres noves mesures a causa de la situació “crítica” de sequera i la falta de reserves d'aigua.

  • De fet, la falta de precipitacions i temperatures elevades per l'època han portat a demanar ja indemnitzacions al Govern i al govern espanyol perquè no es podrà cultivar cereal d'estiu i això comportarà pèrdues milionàries.

A la pràctica: S'ha decidit rebaixar novament la dotació i passar dels 27 metres cúbics per segons als 23, per tal d'allargar una mica més la disponibilitat per regar el cereal d'hivern.

  • Si no plou, es podria arribar amb aquestes condicions fins a finals de maig, però llavors, s'haurà de tancar el canal.
  • Per tant, s'haurà de fer una gestió com la de tardor i l'hivern, quan el canal es tanca durant tres setmanes i s'obre durant una setmana per garantir abastaments a la població i la supervivència dels arbres.

Què diuen? El director general del canal, Xavier Díaz, ha explicat que la sequera és "absolutament excepcional i persistent" amb unes reserves útils als embassaments d'Oliana i Rialb de 42 hectòmetres cúbics.

  • Segons Díaz, les aportacions d'aigua són les més baixes dels darrers 70 anys i ara cal ser "realistes i pessimistes". 

Context: El Canal d'Urgell és la infraestructura de regadiu que rega més hectàrees del país.

  • Són unes 70.000 situades entre les comarques del Pla d'Urgell, la Noguera, l'Urgell, les Garrigues i el Segrià. 
Categoria: Societat
Etiqueta: Sequera