Societat
Imatge d'alumnes de l'Escola Pia de Balmes en una classe d'anglès.
Foto: Imatge d'alumnes de l'Escola Pia de Balmes en una classe d'anglès. | Norma Vidal / ACN
Educació

Aires condicionats i aturar les classes: Les noves mesures contra la calor

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'alumnes de l'Escola Pia de Balmes en una classe d'anglès.
Foto: Imatge d'alumnes de l'Escola Pia de Balmes en una classe d'anglès. | Norma Vidal / ACN

La calor als centres educatius fa temps que és a l'ordre del dia i, per combatre la problemàtica, Cambray ha anunciat noves mesures: Instal·lar un centenar d'aires condicionats en espais comuns de centres educatius, i enviar avisos de Meteocat sobre les onades de calor per tal que es puguin aturar les classes si així es creu convenient.

Per què és important? El canvi climàtic ha tingut un impacte en els entorns escolars, ja que en general no estan preparats per assumir les altes temperatures i mantenir un ambient adequat per a la vida diària de l'alumnat i professorat.

Com? El conseller d'educació, Josep Gonález Cambray ha explicat que en el pròxim mes es farà arribar una segona tramesa de ventiladors, 2.500 unitats, a diferents centres.

  • El destí dels aires condicionats s'ha triat d'acord amb criteris com el nombre d'alumnes vulnerables, la construcció i arquitectura dels edificis i la zona climàtica del centre.
  • Es repartiran els aparells entre llars d'infants, centres d'educació especial, instituts i instituts-escola.

La situació actual? Uns 539 edificis educatius ja tenen aire condicionat, aconseguits per iniciativa d'ajuntaments o dels mateixos centres.

  • L'anunci forma part del pla d'adequació al canvi climàtic als entorns escolars.
  • En el marc d'aquest pla també s'ha incorporat matèria climàtica als currículums i s'ha elaborat una guia d'actuació davant d'altes temperatures.
  • Entre d'altres, aquesta guia inclou flexibilitat lectiva dins el manteniment de l'horari d'obertura del centre.

Previsions: Segons la conselleria, l'objectiu és que en 5 anys els 800 centres educatius públics de la Generalitat tinguin almenys una sala de tipus polivalent amb aire condicionat.

  • Es contempla també un pla pilot en 15 centres on s'implementarà tecnologia Free-cooling, un sistema de climatització més eficient.

Què ha dit? Cambray ha reconegut que amb les mesures preses "no n'hi ha prou" per donar resposta a la demanda dels centres.

  • Per això ha dit que les mesures preses són part d'un canvi i "una política històrica".
  • El conseller ha remarcat la importància dels criteris de "sostenibilitat".