Societat
Universitat Ramon Llull - Blanquerna
Foto: Universitat Ramon Llull - Blanquerna | Ajuntament de Barcelona
Violència masclista

Les estudiants de Blanquerna es manifestaran contra el professor acusat d'assetjament

Temps de lectura: 2 minuts
Universitat Ramon Llull - Blanquerna
Foto: Universitat Ramon Llull - Blanquerna | Ajuntament de Barcelona

Les estudiants de Blanquerna preparen una manifestació el pròxim dimarts 16 de maig, per denunciar la gestió de la universitat en el cas del professor acusat d'assetjament i abús de poder. El deganat de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals va enviar un comunicat a la comunitat universitària assegurant que treballaria per "resoldre els dubtes que se'ls plantegin" i per esclarir els fets.

Per què és important? La llei estableix que les empreses han de tenir un protocol de prevenció i actuació davant l'assetjament sexual. En aquest cas, Blanquerna en té des de 2021 i el deganat de la facultat implicada assegura que es va aplicar amb totes les garanties.

Què en sabem? El professor denunciat va ser apartat temporalment i s’ha tornat a incorporar el segon semestre. La seva reincorporació ha generat indignació entre les estudiants que han decidit mobilitzar-se per exigir accions fermes de la universitat.

  • Les estudiants volen expressar el seu suport a les víctimes de manera pacífica i mostrar la seva disconformitat amb la gestió de la situació.
  • Defensen la necessitat de fer de la universitat un espai segur, ja que és on passen una gran part dels dies.

Context: La denúncia formal i amb proves d'una estudiant davant el deganat de la universitat, va fer que aquest iniciés una instrucció tal com marca el "protocol de garanties per a un entorn lliure d'assetjament" de la institució.

  • Amb tot, es va decidir aplicar sancions i apartar X.S.F. de les aules durant un temps. Després, seguint les directrius del protocol, se'l va readmetre.
  • Les estudiants van tornar a fer arribar queixes al deganat i aquest va respondre que "si es torna a repetir, aleshores se'l farà fora".

El protocol té l'objectiu d'"establir mecanismes preventius" per evitar casos d'assetjament de diversos tipus, entre ells el sexual; és a dir, "qualsevol comportament verbal, no verbal o físic no desitjat d'índole sexual" que atempti "contra la dignitat d'una persona" o li creï "un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest".

Què ha dit la universitat? El degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals va declarar que "existeix un malestar entre l'alumnat i nosaltres complirem amb la nostra obligació, que és reunir-nos i parlar-ne".

Quan? La manifestació s'ha convocat a les 11:00 h al pati de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull.