Societat
Estudiants a la porta de la Facultat de Comunicació de Blanquerna
Foto: Estudiants a la porta de la Facultat de Comunicació de Blanquerna | Ajuntament de Barcelona
Universitats

Estudiants de Blanquerna denuncien assetjament sexual d'un professor

Actualitzat: Dimecres, 10 de maig de 2023. 09:22
Temps de lectura: 6 minuts
Estudiants a la porta de la Facultat de Comunicació de Blanquerna
Foto: Estudiants a la porta de la Facultat de Comunicació de Blanquerna | Ajuntament de Barcelona

Estudiants de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, adscrita a la Universitat Ramon Llull, s'han organitzat per denunciar "assetjament sexual" per part d'un professor, X. S. F. Principal ha pogut confirmar tant l'existència de les denúncies com que la facultat en té constància, però en el moment d'escriure aquestes línies el professor continua impartint classes.

Per què és important? Cada vegada són més els casos d'assetjament i abusos de poder per part de professors universitaris que han sortit a la llum. Investigacions de mitjans com el diari Ara i El Diario han destapat casos com el d'un professor de la Universitat de Girona, i un dels últims, el del catedràtic Vicenç Navarro de la UPF.

Què en sabem? Diverses estudiants van fer arribar proves de l'assetjament sexual que asseguren haver patit a la facultat de comunicació de Blanquerna. Va ser el setembre del 2022 i d'aquí va resultar la interposició d'una sola denúncia i l'obertura d'una investigació per part d'una comissió liderada per una mediadora designada.

  • Com a resultat de l'expedient i en aplicació del protocol, la facultat va apartar el professor de la docència durant el primer semestre del curs 2022-2023. Tot i això, es va reincorporar i ara continua impartint classes.

A la pràctica: Assetjament telefònic i comentaris sexuals inapropiats durant les classes són alguns dels fets denunciats i provats per les alumnes.

  • També han explicat que el professor feia els seus seminaris de forma poc convencional i, habitualment, fora l'aula. Presumptament, fumava marihuana amb alumnes i, estant les estudiants sota els efectes d'aquesta substància, també les hauria assetjat.
  • Diverses generacions d'alumnes han confirmat a Principal que l'actitud de X. S. F. era reiterada.

Qui és? X. S. F. és un professor amb una àmplia presència a les aules de la Facultat de Ciències de la Comunicació des que va entrar-hi el 2009.

  • A tall d'exemple, fa classe als graus de Publicitat, Relacions Públiques i Màrqueting, Periodisme i Comunicació Corporativa, Comunicació Audiovisual i Comunicació Digital.

Situació actual: Després que la universitat rebés les proves i apartés el professor de manera temporal, aquesta l'ha readmès.

  • Les estudiants van tornar a dirigir-se a la universitat, que va seguir mantenint converses amb l'alumnat. El degà de la facultat es va reunir amb els delegats dels diferents graus de comunicació, i aquests asseguren que la resposta obtinguda ha estat que, "si es torna a repetir, aleshores se'l farà fora".

Què diu la universitat? El degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals, Josep Lluís Micó, ha assegurat que actualment no hi ha cap altre procediment obert contra el denunciant i que tampoc no li consta que hagi rebut altres denúncies formals prèviament.

  • Tanmateix, diu que tant ell com la mediadora designada mantindran una nova reunió amb estudiants i rebran noves proves. En aquesta trobada els informaran del procediment establert per formalitzar una denúncia.
    • "Existeix un malestar entre l'alumnat i nosaltres complirem amb la nostra obligació, que és reunir-nos i parlar-ne", en paraules del degà.
  • Assegura que la denunciant va estar acompanyada per un advocat extern al centre. I preguntat per la possibilitat d'acompanyar la víctima en la interposició d'una denúncia als Mossos d'Esquadra, com contempla el protocol, Micó recorda que "sempre que ha calgut informar d'alguna circumstància en el passat, la universitat ho ha fet". 

A més, la direcció ha enviat un comunicat al personal docent i col·lectiu d'estudiants per informar de la situació. Explica els fets i l'existència d'"una instrucció, desenvolupada amb totes les garanties per part d'una comissió".

  • També informa sobre les noves reunions que el degà i la mediadora tindran amb delegats per "resoldre els dubtes que se'ls plantegin".
  • L'equip directiu assegura que té "la voluntat explícita que la convivència a la nostra Facultat tingui la màxima qualitat possible".

A partir d'ara: Existeix la possibilitat que les proves que presentin les estudiants els pròxims dies desemboquin en una nova denúncia formal i una altra investigació contra el professor.

Assetjament sexual: És qualsevol comportament, verbal o físic, de naturalesa sexual que tingui el propòsit o produeixi l'efecte d'atemptar contra la dignitat d'una persona. Aquest es veu agreujat quan hi ha una relació de poder.

La llei de garantia integral de la llibertat sexual estableix que l'assetjament sexual és una forma de violència sexual: "Es consideren violències sexuals els actes de naturalesa sexual no consentits que condicionen el lliure desenvolupament de la vida sexual en qualsevol àmbit públic o privat, el que inclou l'agressió sexual, l'assetjament sexual, i l'explotació de la prostitució aliena".

Què diu el protocol? La universitat té un "protocol de garanties per a un entorn lliure d'assetjament" en vigor des de l'abril del 2021.

  • Aquest té l'objectiu d'"establir mecanismes preventius" per evitar casos d'assetjament de diversos tipus, entre ells el sexual; és a dir, "qualsevol comportament verbal, no verbal o físic no desitjat d'índole sexual" que atempti "contra la dignitat d'una persona" o li creï "un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest".
  • En cas que l'informe resultant conclogui que els fets investigats són constitutius de delicte, la universitat "podrà presentar denúncia davant dels òrgans judicials corresponents, o bé recomanarà de fer-ho a la persona assetjada, acompanyant-la si fos necessari en el moment de dur a terme la denúncia".

Sancions: El protocol contempla la imposició de sancions incloses al títol de Faltes i Sancions del Conveni Col·lectiu de treball de la Fundació Blanquerna.

  • Segons el text, "l'assetjament sexual, moral o psicològic a qualsevol membre de la comunitat educativa del centre" és mereixedor d'una falta "molt greu". Així mateix, indica que la universitat ha de comunicar al denunciat que ha incorregut en aquesta falta i el perquè.
  • Les sancions previstes per aquest tipus de casos són l'advertiment d'acomiadament, la suspensió de feina i sou entre 16 i 30 dies i, en última instància, l'acomiadament. 
  • Les faltes molt greus prescriuen 50 dies després que la universitat hagi tingut coneixement i, en tot cas, al cap de 6 mesos d'haver-se comès.

Per acabar: El professor denunciat no ha respost a l'intent de contacte de Principal.