Societat
La carretera de 7 metres d'amplada que Santa Susanna vol ampliar fins als 15 metres
Foto: La carretera de 7 metres d'amplada que Santa Susanna vol ampliar fins als 15 metres | cedida
Pagesia

Els pagesos del Maresme, en peu de guerra contra una carretera a Santa Susanna

Temps de lectura: 3 minuts
La carretera de 7 metres d'amplada que Santa Susanna vol ampliar fins als 15 metres
Foto: La carretera de 7 metres d'amplada que Santa Susanna vol ampliar fins als 15 metres | cedida

Els pagesos del Maresme s'oposen frontalment a l'ampliació d'un tram d'una carretera al municipi de Santa Susanna. Unió de Pagesos expressa a Principal la seva preocupació per les obres en un vial de 7 metres d'amplada que l'Ajuntament pretén eixamplar fins als 15 metres. 

Per què és important? El sindicat majoritari del camp creu que aquesta petita urbanització posa en perill el pla agrícola de Balasc, una zona protegida per la Generalitat on no s'hi pot construir.

  • Aquestes obres afectarien camps privats d'una vintena de pagesos, que el consistori pretén recompensar amb 20 euros el metre quadrat.
  • El món rural tem que aquesta obra sigui un precedent per a futurs projectes turístics al poble.

Què en sabem? L'Ajuntament preveu començar les obres d'ampliació de la carretera després de l'estiu en un espai inclòs en el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC) des de 2005 per la Generalitat.

A la pràctica: Això vol dir que el sòl no és urbanitzable i que té la categoria C1, és a dir, la "màxima protecció", segons els agricultors.

  • Es tracta d'un espai agrícola amb més de 100 hectàrees disposat al llarg d'un quilòmetre de costa. Insisteixen els pagesos que no hi ha un espai igual en 30 km de litoral.

Què diu Unió de Pagesos? Antoni Llimona, membre del consell comarcal del Maresme d'Unió de Pagesos, assenyala que:

  • "Els pagesos sabem per experiència que quan obres un vial hi passa tothom i es generen més accidents.
  • "El trànsit dels vehicles genera més pols que afecta els conreus i també més accidents.
  • "No hi ha hagut transparència per part de l'Ajuntament. Ha convençut a molts pagesos dient-los, un per un, que només faltaven ells per signar".
    • En un comunicat, on també es suma l'Associació de Pagesos del Maresme, denuncien que la carretera pretén "desnaturalitzar el conjunt de correus d'aquest pla fins a fer-lo desaparèixer de manera definitiva".

A més: El pagès Ernest Pujades adverteix que els plans del consistori impliquen la construcció d'una marina seca, una mena d'aparcament per vaixells que connecti directament amb el mar, un escenari que contribuirà a un augment del turisme, segons denuncia l'agricultor.

  • "Es volen fer activitats que res tenen a veure amb el camp. A Santa Susanna ja tenim 22 hotels i ara s'han aprovat 4 més".

Què respon l'Ajuntament? L'alcalde de la localitat de Santa Susanna (3.755 habitants), Joan Campolier, defensa el projecte aprovat pel ple municipal el 2022 perquè "no es pot anar contra el progrés".

  • "El 75% dels pagesos hi estan a favor i han signat a favor de cedir els terrenys. Només hi ha 4 en contra".
  • "Estem parlant d'un tram de 750 metres, l'única carretera de Santa Susanna que no té llum. A més, el projecte servirà per instal·lar un canal que reculli les aigües brutes".
  • "Posarem tanques i recompensarem els pagesos que perdin espai agrícola. Les tanques solucionaran els accidents. En la meva vida he vist molts cotxes a les vies del tren.

D'on venim? Antoni Llimona recorda la lluita pagesa el 2006 que va evitar la instal·lació d'una depuradora en una finca privada. 

Categoria: Societat
Etiqueta: Sindicats