Societat
La celebració de l'Orgull a Sitges
Foto: La celebració de l'Orgull a Sitges | ACN
LGBTIQ+

Augmenta un 15% la LGTBI-Fòbia a Catalunya

Temps de lectura: 3 minuts
La celebració de l'Orgull a Sitges
Foto: La celebració de l'Orgull a Sitges | ACN

Els casos de LGBTI-fòbia han augmentat un 15% a Catalunya des de principis de 2022. Són dades publicades per l'Observatori Contra l'Homofòbia amb motiu del dia internacional contra la LGTBI-fòbia, el 17 de maig.

Per què és important? Espanya és un dels països més avançats en drets LGBTIQ+ gràcies a la llei trans, tal com va recollir l'associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transsexuals i Intersexuals. Tot i això, el reconeixement dels drets de les persones col·lectiu no s'està traduint en respecte a la societat que, de fet, és cada vegada menys tolerant, tal com mostren les dades. 

En profunditat: Des de gener de 2023 fins aquest 17 de maig hi ha hagut un total de 110 casos denunciats d'LGTBI-fòbia, el que suposa un augment del 15,8% respecte del mateix període de l'any passat.

  • Els casos contra homes homosexuals representen el 56% del total, més de la meitat. Són el grup més afectat dins del col·lectiu.
  • Les persones transsexuals han estat víctimes del 24,1% dels casos recollits per l'observatori.
  • Els casos contra tot el col·lectiu en general, no contra una persona en concret, suposen el 12% del total.
  • Finalment, els casos contra dones lesbianes representen el 6,9%.

En comparació: L'augment més considerable de casos, d'un 18,1%, s'ha detectat contra els homes homosexuals.

  • L'Observatori Contra l'Homofòbia ha volgut destacar l'augment de les incidències contra dones lesbianes, ja que "és poc freqüent".

On? Barcelona és la demarcació on més incidències s'han registrat, el 71,8% del total. De la mateixa manera, la ciutat de Barcelona és on més casos s'acumulen, un 74,7%.

  • La majoria dels fets denunciats han passat a la via pública. En segon lloc, s'han donat en espais d'oci nocturn, seguit de l'àmbit educatiu i el laboral.
  • Entre una i set incidències han tingut lloc en el món de l'esport, mitjans de comunicació, transport públic, habitatge, establiment comercial, nucli de convivència, comunicació privada, cultural i institucional i, finalment, salut.

Què han dit? El director de l'observatori, Eugeni Rodríguez, ha demanat fer una reflexió més enllà de les "alarmants" dades de LGTBI-fòbia registrades. Explica que les dades reflecteixen que és impossible per a les persones del col·lectiu viure en pau i en ple dret de les seves llibertats.

Previsions: El matí d'aquest 17 de maig s'ha posat en marxa un nou servei d'assessorament jurídic per a víctimes de delictes de LGTBI-fòbia.

  • L'objectiu és donar suport a qualsevol mena de denúncia per discriminació per orientació sexual i identitat de gènere. 
  • Es planteja un acompanyament integral per a totes les víctimes durant tot el procés judicial, en la formalització de la denúncia, de les mesures cautelars, per sol·licitar justícia gratuïta, etc.
  • S'habilitaran 114 punts d'atenció arreu de Catalunya per aquest servei d'acompanyament. Es gestionaran a través de la Xarxa de Serveis d'Atenció Integral LGBTI.
Categoria: Societat
Etiquetes: LGBTIQ+ Assetjament