Societat
El nadó a l'UCI de neonatologia de l'Hospital Clínic
Foto: El nadó a l'UCI de neonatologia de l'Hospital Clínic | Hospital Clínic
Salut

Neix a l'Hospital Clínic el primer nadó d'una mare amb l'úter trasplantat

Temps de lectura: 3 minuts
El nadó a l'UCI de neonatologia de l'Hospital Clínic
Foto: El nadó a l'UCI de neonatologia de l'Hospital Clínic | Hospital Clínic

L'Hospital Clínic ha tornat a fer una passa de gegant en matèria reproductiva. El 10 de març, el centre va acollir el naixement del Jesús, el fill de la primera dona trasplantada d'úter a l'Estat.

Per què és important?  El petit Jesús és un dels 50 nens i nenes nascuts arreu del món després d’un trasplantament d’úter, una operació molt complexa fruit d'una tècnica que a Catalunya encara es troba en procés experimental.

Què en sabem? Tamara Franco, la mare del nadó, és una murciana que va néixer amb la síndrome Rokitansky, una malaltia congènita que fa que les dones que la pateixen no tinguin ni úter ni trompes de Fal·lopi.

  • El periple de Franco va iniciar-se l’any 2015, quan va decidir que volia quedar-se embarassada. Ella i la seva parella van acudir a la sanitat pública de Murcia i de València i com no van obtenir solució al seu problema, finalment van acabar al centre barceloní.
  • Segons ha explicat Francesc Carmona, cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic, l’any 2015 aquest hospital va presentar al comitè d’ètica el primer projecte per tirar endavant aquesta operació.
  • Hi va jugar un paper destacat la germana de la pacient, que va ser la donant d'úter en viu. Finalment, l'octubre de 2020 va tenir lloc la intervenció que va durar 21 hores. 

En detall: Els experts han explicat que aquesta intervenció va ser “molt complexa” i han detallat que l’extracció de l’úter va durar onze hores i la seva implantació al cos de la pacient cinc més.

  • Dos mesos després de l’operació, Franco va tenir la seva primera menstruació. La pacient va sotmetre’s a un tractament de reproducció assistida i al segon intent va aconseguir quedar-se embarassada.
  • Malauradament, aquell procés no va tirar endavant i va patir un avortament a les vuit setmanes. La tercera transferència sí va ser efectiva i el 10 de març d’enguany va donar a llum al Jesús.

Com va ser el part? El part va haver de ser per cesària programada, ja que Franco va desenvolupar preclàmpsia i els ginecòlegs van decidir que el petit naixés a la setmana trenta.

  • El nadó ha estat dos mesos i mig ingressat a la UCI de nounats, però segons l’equip mèdic la seva evolució ha estat molt positiva. Quan va néixer pesava 1.100 kg i ara ja pesa 3.210 kg, el que es considera un pes òptim per un nounat de 40 setmanes.
  • Un cop complert el desig reproductiu de la pacient, els metges van procedir a retirar-li l’úter.

Què esperar? Segons els metges, arreu del món hi ha més de 50 nens nascuts per un trasplantament d’úter. Segons Carmona, 107 dones han consultat el Clínic sobre un trasplantament d’úter en els darrers anys, dues han sigut trasplantades, una d’elles, la Tamara, i dues més estan en procés d’estudi.

Categoria: Societat
Etiquetes: Hospitals Salut