Societat
Estudiants a punt de començar la selectivitat
Foto: Estudiants a punt de començar la selectivitat | María Belmez / ACN
Selectivitat 2023

El SEPC reclama eliminar les desigualtats i la falsa meritocràcia del sistema educatiu

Temps de lectura: 2 minuts
Estudiants a punt de començar la selectivitat
Foto: Estudiants a punt de començar la selectivitat | María Belmez / ACN

A dues setmanes de l'inici de la Selectivitat 2023, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha emès un comunicat reclamant la fi d'aquest sistema que promou una "falsa meritocràcia" i la "desigualtat".

Per què és important? Fa anys que diversos estudis apunten que en arribar a la selectivitat no tots els estudiants parteixen de la mateixa base. Les desigualtats socials, condicions d'aprenentatge, i fins i tot punts com la relació amb els companys, els referents universitaris, un bon acompanyament a casa, entre molts altres tenen una gran influència en les  notes i el futur dels estudiants.

Què han dit? En el comunicat, el sindicat exposa que hi ha un biaix de classe, perquè no tots els alumnes arriben a la selectivitat en les mateixes condicions personals ni educatives. 

  • "No és el mateix haver estudiat en un centre d'alta complexitat, amb segregació, infrafinançament, ràtios altíssimes i professors desbordats, que fer-ho en una escola privada o concertada", afirma.
  • També destaca diferències com ara: “No és el mateix enfrontar-se a un examen havent hagut de treballar, de cuidar d'altres persones o tenint una situació familiar complicada; que venir d'una família que també ha estudiat i et pot ajudar, amb temps lliure, o amb recursos per pagar una acadèmia”.

A més, ha alertat que el sistema d’avaluació tampoc és just, perquè la mitjana del Batxillerat sol ser més elevada en els centres benestants.

  • El sindicat considera que la selectivitat “és un criteri d'assignació de places que amaga dinàmiques molt lligades amb com funciona el sistema capitalista”.
  • Destaquen, també, la pressió que suposa i l'impacte que pot tenir sobre la salut mental: “Com que els resultats només depenen de si t'esforces molt, es genera una gran pressió acadèmica sobre l’estudiant”.

Què reclamen? Una educació "accessible, pública, amb tots els recursos necessaris, de qualitat, en català, feminista, que subverteixi les lògiques capitalistes actuals i que serveixi d'eina per transformar la societat".

  • També que s'elimini la possibilitat de fer la selectivitat en castellà.