Societat
La nova mesura no estableix la durada concreta d'aquesta baixa
Foto: La nova mesura no estableix la durada concreta d'aquesta baixa | Pexels
Menstruació

Les persones amb regla dolorosa ja poden demanar la baixa: com funciona?

Temps de lectura: 2 minuts
La nova mesura no estableix la durada concreta d'aquesta baixa
Foto: La nova mesura no estableix la durada concreta d'aquesta baixa | Pexels

Les persones amb regla dolorosa tindran el dret a baixa laboral temporal a partir d'aquest dijous 1 de juny. 

Per què és important? Espanya es converteix així en el primer país a reconèixer el factor incapacitant d'algunes menstruacions mitjançant la baixa laboral que anirà a càrrec de l'Estat des del primer dia.

Què en sabem? Les persones amb regles doloroses a qui els és difícil poder fer vida normal, tindran dret a aquesta prestació temporal. La nova mesura no estableix la durada concreta d'aquesta baixa.

  • Forma part d'un dels nous drets que es reconeixen en la reforma de la llei de l'avortament.
  • La regla dolorosa es coneix mèdicament com a dismenorrea. Pot provocar símptomes com forts mals de cap, còlics, diarrea o febre i, fins ara, depenent del criteri dels metges, aquests símptomes ja podien arribar a justificar una baixa.
  • Fins ara, el motiu citat per tramitar la baixa no sol ser la menstruació, de manera aquest procés fisiològic que és diferent per a cada dona quedava invisibilitzat.

Com funciona? La norma encara no estableix quins requisits seran necessaris per sol·licitar la baixa, però farà falta la constatació de la situació pel metge de capçalera.

  • Serà el metge qui decideixi si el mal és incapacitant i també determini els dies en què s'allargarà la baixa.
  • També es tindrà en compte si la persona té diagnosticades altres malalties relacionades.
  • Tampoc no especifiquen la prestació econòmica que es continuarà cobrant. El més comú és que les baixes per contingències comunes impliquin que es manté el 60% de la base reguladora del sou des del quart dia fins al vintè i el 75% a partir del dia 21 i posteriors.

Altres baixes: També des d'aquest 1 de junt entrarà en vigor dues baixes més que es contemplen a la llei: una per interrupció voluntària de l'embaràs i un permís prepart remunerat des de la setmana 39 de gestació, que serà independent al de maternitat.

Categoria: Societat