Societat
Judici als acusats d'apallissar un independentista l'octubre del 2019
Foto: Judici als acusats d'apallissar un independentista l'octubre del 2019 | Laura Fíguls / ACN
Agressió nazi

Els acusats d'apallissar un independentista l'octubre del 2019 neguen ser nazis

Temps de lectura: 3 minuts
Judici als acusats d'apallissar un independentista l'octubre del 2019
Foto: Judici als acusats d'apallissar un independentista l'octubre del 2019 | Laura Fíguls / ACN

Els acusats d'apallissar un manifestant independentista l'octubre del 2019 després de concentrar-se a la plaça d'Artós de Barcelona han negat formar part de grups neonazis, en el judici que ha començat aquest dimarts a la Ciutat de la Justícia.

Per què és important? L'agressió es va fer viral en compartir-se a les xarxes socials. La víctima va patir politraumatismes, una perforació del timpà i estrès posttraumàtic, entre altres lesions.

Els fets: Els acusats van participar en una concentració convocada per grups d'ultradreta el 17 d'octubre del 2019 a la plaça d'Artós. Alguns dels manifestants portaven banderes "preconstitucionals" i altres símbols d'ultradreta i van proferir salutacions nazis.

  • Al cap d'una estona, un grup de manifestants va abandonar la plaça d'Artós per dirigir-se a una protesta contra la sentència de l'1-O als Jardinets de Gràcia, on hi havia centenars de persones.
  • En aquest context, al carrer de Balmes amb Rosselló, els acusats van atacar la víctima moguts per la "profunda animadversió a la ideologia" independentista que li van atribuir i aprofitant que es trobaven en superioritat numèrica, relata la fiscal.

Situació actual: El judici ha començat aquest dimarts i els acusats han respost només a les preguntes dels seus advocats, excepte un que també ha contestat les del Ministeri Fiscal, i cap a l'acusació popular de l'Ajuntament de Barcelona.

  • Tres dels acusats han negat formar part de grups neonazis mentre que l'altre ha fet una breu declaració en què ha explicat poc més que havia consignat diners a la víctima en concepte de pagament de responsabilitat civil.

Què han dit? El processat que ha reconegut que va donar tres puntades de peu a la víctima ha dit que estava seguint la multitud i que va actuar així en posar-se "nerviós" en veure que els "plovia de tot".

  • L'home ha negat que tingués pensat agredir algú aquell dia sinó que va anar a protestar de "forma pacífica", que es va tapar amb el passamuntanyes perquè no volia que el gravessin els manifestants independentistes i que no va colpejar la víctima al cap.
  • Un altre també ha declarat que estaven marxant de la manifestació quan es va quedar sol i que no es reconeix en les imatges que es van difondre per les xarxes socials. Ha afirmat que ell no va agredir ningú.

La víctima ha assenyalat que marxava cap a casa quan va saber que hi havia un grup dels concentrats a la plaça d'Artós que anava cap a la manifestació i que té els records fragmentats del moment de l'agressió, quan va caure a terra després que el colpegessin amb un pal.

Què esperar? El judici es reprendrà divendres amb les proves pericials i els informes finals.

Categoria: Societat